Na ulicama gradova Bosne i Hercegovine dominira kombinacija žute i plave, boja nacionalne zastave zemlje čija će fudbalska reprezentacija po prvi put u svojoj historiji večeras nastupiti na jednom svjetskom prvenstvu u fudbalu, piše Anadolu Agency (AA).

Navijački rekviziti raspoređeni su gotovo u svim trgovačkim radnjama, bez obzira bavile se one prodajom odjevnih predmeta ili ne. Sve je u znaku Edina Džeke, Emira Spahića, Zvjezdana Misimovića, Miralema Pjanića…

Automobili “nose” zastave BiH, na jednom od sarajevskih tramvaja već mjesecima stoji poruka “sretno zmajevi”.

Pored “redovnih” navijačkih rekvizita poput šalova ili dresova reprezentacije, građani se odlučuju i za tradicionalne kape, fesove, inače crvene boje, ali za ovu priliku žuto – plave.

Fudbalska groznica sedmicama trese gradove u BiH, čiji stanovnici s nestrpljenjem iščekuju prvi sudijski zvižduk, historijski momenat kada će izabranici Safeta Sušića na slavnoj Maracani zaigrati protiv Argentine u prvoj utakmici grupe “F” Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Poruke “sretno zmajevi” uputile su brojne institucije, firme i medijske kuće. Na zgradi centrale AA u Sarajevu okačena je poruka podrške reprezentaciji BiH.

Prvi sudijski zvižduk na stadionu Maracana i Rio de Janeiru će označiti i ostvarenje sna bh. fudbalerima i navijačima koji su konačno dočekali nastup bh. selekcije na velikom takmičenju. Fudbalska groznica trese zemlju još od oktobarske utakmice u Kaunasu kada je izboren plasman na SP, a večeras u ponoć će dosegnuti maksimum. Izabranici selektora Safeta Sušića će se pokušati suprotstaviti favorizovanim Argentincima koje predvode svjetske zvijezde Lionel Messi i Sergio Aguero.

U prethodna dva susreta bh. reprezentativci su upisali dva poraza, bez postignutog gola. Utakmica će biti odigrana na legendarnom stadionu pred 74.689 navijača, među kojima će biti barem pet hiljada Bosanaca i Hercegovaca iz svih dijelova svijeta. Utakmicu će suditi Joel Aguilar iz Salvadora s pomoćnicima Williamom Torresom i Juanom Zumbom.

(Reprezentacija.ba)