U opsežnom tekstu objavljenom na portalu “Yahoo Sports” napominje se kako će fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na Mundijalu u Brazilu biti među onim selekcijama koje će imati navijače i simpatizere diljem svijeta, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Baš kao što je selekcija Tahitija bila hit na Kupu konfederacija ovoga ljeta, kada su uživali takmičeći se na jednom velikom fudbalskom prvrenstvu, tako će i ovoga puta biti sa selekcijom BiH u Brazilu, jer su već prikupili simpatije diljem svijeta”, navodi se u tekstu.

Ovaj portal podsjeća kako je riječ o reprezentaciji koja dolazi iz zemlje sa samo četiri miliona stanovnika.

“Na Svjetskom prvenstvu 2014. godine nema amaterskih timova ali ima jedan debitant, BiH, zemlja koja je izašla iz rata i sa samo četiri miliona stanovnika. BiH ima ambicije da prođe grupu i da se plasira među 16 najboljih u svijetu”, ističe ovaj portal.

Sa Yahoo Sportsa podsjećaju da je ovo za BiH prvo veliko takmičenje nakon nezavisnosti zemlje i raspada bivše Jugoslavije.

“Iako nemaju mnogo iskustva na međunarodnoj sceni, ovo nije tim koji je došao u Brazil da putuje i razgleda. Riječ je o vrlo talentovanoj momčadi koja bi realno mogla biti među dvije prve ekipe u grupi F u kojoj su još Argentina, Nigerija i Iran. Imaju kombinaciju veterana i mladih fudbalera, među kojima su golman Stoke Cityja Asmir Begović, Emir Spahić iz Bayer Leverkusena, Sead Kolašinac iz Schalkea, igrač Rome Miralem Pjanić, Senad Lulić koji nastupa za Lazio, napadač Stuttgarta Vedad Ibišević i napadač Manchester Cityja Edin Džeko, i drugi”, navodi se u tekstu.

Dodaje se kako selektor Safet Sušić preferira da koristi napadački potencijal koji ima i, kako se navodi, nije od onih trenera koji “parkiraju autobus ispred svoga gola”, kako bi se samo branili.

“Iako su u Brazilu samo nekoliko dana već su se lijepo uklopili sa lokalnim stanovništvom. Čak su podijelili i poklone i dresove policiji koja se nalazila ispred hotela gdje odsjedaju. Dok su trenirali na plaži pratio ih je i pas o kojem su brazilski mediji već mnogo pisali i nazvali ga ‘BosDog’ koji bi mogao postati i filmska zvijezda uskoro. Bosanci su sada na sceni i za mnoge bi mogli biti nezaustavljivi”, navodi se u tekstu Yahoo Sportsa.

(Reprezentacija.ba)