Nakon katastrofalnih rezultata Nestorović glavni kandidat za selektora

Kako pišu bh. mediji u subotu će najvjerovatnije biti izabran novi selektor U21 selekcije BiH.

Kao glavni kandidat spominje se aktuelni selektor Darko Nestorović koji je mladu reprezentaciju BiH vodio na 12 utakmica te zabilježio dvije pobjede, četiri remija i šest poraza uz gol razliku 8:19.

Nekompetentni i nestručni Nestorović, među svojim igračima poznatiji kao “Crni Darko” jer je reprezentaciju zavio u crno, ima podršku rukovodstva Fudbalskog saveza Republike Srpske koje osim izbora selektora prema sve glasnijim glasinama po sumnjivim kriterijima sastavlja i dobar dio spiska i početnog sastava U21 BiH.

No, o mogućem kriminalu u radu selektora Nestorovića i njegovih šefova neka se bave policijski i istražni ograni, a mi ćemo se podsjetiti rezultata U21 BiH pod selektorskom palicom “Crnog Darke”.

FS RS: Predsjednik Mile Kovačević i gen. sekretar Rodoljub Petković

U21 BiH je pod vodstvom nestručnog i pogubljenog Nestorovića savladala samo Tursku u prijateljskoj utakmici u Kaknju sa 2:1.

U kvalifikacionoj grupi za EP, U21 reprezentacija BiH je osvojila posljednje mjesto sa samo tri osvojena boda (tri remija i pet poraza).

Nestorović je često ponavljao kako je njegov cilj stvaranje igrača za A reprezentaciju, ali nijedan igrač iz U21 tima, koji je bio na spisku  Nestorovića u kvalifikacijama, nije odigrao ni minut u zvaničnom meču za seniore.

Mlada selekcija BiH imala je niz od šest susreta bez postignutog gola (prekinut kada smo savladali Crnu Goru u prijateljskoj utakmici sa 2:0).

Za spomenuti meč, koji je trebao poslužiti za početak uigravanja ekipe za kvalifikacije za Euro 2019, od 20 pozvanih igrača čak devet ih zbog starosti neće imati pravo nastupa u  kvalifikacijama, koje počinju 28. marta. 

BiH će 28. marta ugostiti Lihtenštajn, selekciju koja je u historiji odigrala 45 kvalifikacionih susreta (U21 kvalifikacije) i zabilježila isto toliko poraza. Vjerovatno se zato Nestorovićevom reizboru i stoga dobrom rezultatu protiv BiH jedino nadaju u Lihtenštajnu.

“Dosta toga smo napravili u ovom kvalifikacionom ciklusu. Kada sam preuzeo reprezentaciju, dogovorili smo neke ciljeve i sve smo ispunili. Osim rezultatskog. Počinjali smo od nule, ali smo napravili okosnicu tima za naredne kvalifikacije, stvorili kvalitetan sistem igre koji je iz utakmice u utakmicu bio sve bolji, izbacili smo četiri igrača, koji su u ovim kvalifikacijama igrala za nas, a nastupili su i za A reprezentaciju”, rekao je Nestorović pred posljednji kvalifikacioni susret u Engleskoj (0:6).

Ne spori niko da selektorsko mjestu u našoj mladoj reprezentaciji biraju ljudi iz manjeg bh. entiteta, ali nije jasno zašto se kao kandidat ne spominje, iako je trener iz RS-a, Vinko Marinović koji iza sebe ima prošlogodišnju titulu prvaka države sa Zrinjskim, te titulu jesenjeg prvaka u aktuelnoj sezoni, a koji je danas slobodan trener. Možda zato što ne bi dopustio miješanje u svoj posao ljudima koji bi ga izabrali.

Zbog ogromnog revolta koji je kod navijača stvorio Nestorovićev nestručni rad u prošlim kvalifikacijama, njegov reizbor sigurno ne može donijeti ništa dobro ni u atmosferi koja vlada oko naših drugih selekcija.

Podsjećamo, u više navrata u različitim satnicama pokušali smo kontaktirati Fudbalski savez Republike Srpske, ali nažalost niko nam nije odgovorio kako na telefonske, tako i na e-mail upite.  Moguće da ta institucija u praksi i ne postoji.

(Reprezentacija.ba)