Džumhur nakon plasmana u četvrtfinale ATP turnira u Dubaiju

Najbolji bosanskohercegovački teniser, Damir Džumhur (24), plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Dubaiju, savladavši danas 36. igrača svijeta, Marcela Granollersa iz Španije s 2:0 u setovima (6:3, 6:4).

“Rekao sam da ne može biti lagan meč, pogotovo nakon onog jučerašnjeg duela s Wawrinkom. Potpuno drugačiji igrač, koji ima dosta drugačiju loptu, s mijenjanjem ritma igre, koje nikome ne odgovara. Ali, ja sam uspio nekako nametnuti svoj ritam igre, da mu ne dozvolim da previše radi ono što najviše voli i spriječio sam ga u tome. To je bio veliki plus za mene, iako nisam bio na najvišem nivou, kao recimo jučer”, rekao je Džumhur nakon meča i nastavio:

“Bitno je da sam pobijedio, da sam izdržao mentalno. Imao sam možda bespotrebnu raspravu sa sudcem, ali to je vrlo kratko utjecalo na mene. Nakon te kratke rasprave sam se brzo vratio i dobio taj drugi set sa 6:4”.

Džumhur će se u borbi za polufinale sastati s holandskim teniserom Robinom Haaseom, 66. reketom svijeta, koji je danas na opće iznenađenje izbacio petog nosioca turnira Tomasa Berdycha.

“Ima nekih stvari koje želim da popravim do meča s Haaseom. Prije svega servis, koji je npr. jučer funkcionisao savršeno, a danas bio možda najslabija karika u igri. Imao sam danas puno veći pritisak nego jučer, ali mislim da sam odigrao dobar meč, odlično se kretao. Dobra stvar je što sutra igram s Haaseom, a ne Berdychom. Protiv Haasea imam pozitivan skor (2:0) i nadam se da mogu nastaviti s dobrim igrama”.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo što je još jednom uspio obradovati sportsku naciju u BiH.

“Moram da napomenem da je ovo veliki dan za mene. Dan nezavisnosti moje države, države za koju nastupam, koju volim i za koju dajem apsolutno sve. Zaista sam presretan što sam uspio da na neki način poklonim ovu pobjedu, kao i jučerašnju, svim građanima BiH, da obradujem ljude koji me podržavaju, sportsku naciju i samu Bosnu i Hercegovinu”, dodao je Džumhur.

Četvrtfinalni duel protiv Haasea na programu je sutra od 12:00 sati po našem vremenu.


(Reprezentacija.ba)