Selektor našeg državnog tima u razgovoru za portal Reprezentacija.ba

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine 28. marta u Elbasanu odigrat će prijateljski susret s Albanijom, koji će uslijediti dva dana nakon kvalifikacionog meča protiv Gibraltara.

To je prošlog utorka dogovoreno između predstavnika N/FS BiH i FS Albanije, koji je ponudio prihvatljive uslove, uključujući i čarter let za našu selekciju na relaciji Sarajevo – Tirana.

Kako je došlo do dogovora s Albancima i zbog čega su odabrali baš njih, za portal Reprezentacija.ba otkrio je selektor našeg nacionalnog tima Mehmed Baždarević.

Razgovarao: Admir Vatreš

“Ljudi iz Nogometnog saveza i ja smo imali mnogo kontakata s dosta selekcija. Međutim, bilo je vrlo teško i nezgodno dogovoriti se, jer mnoge ekipe igraju 26. marta, a neke i ranije. Jedna od selekcija koja nam je odgovarala profilom je između ostalog i Albanija”, rekao je Baždarević, otkrivši ko je još bio u igri.

“U kombinacijama su bili još Egipat, Kamerun, Škotska… Kako bi dobili pravog protivnika, više stvari je uzeto u obzir. Sportski i finansijski, ali i što se tajminga tiče, Albanija je bila najbolje rješenje. To je evropski protivnik koji je igrao na evropskom prvenstvu i koji ima jako dobru ekipu”.

Selektor je potvrdio da će za susrete s Gibraltarom i Albanijom objaviti jedan – prošireni spisak.

“Bit će jedan spisak, koji će biti malo širi, jer imaju tri-četiri igrača koja su pod suspenzijom za ovaj prvi meč. To su utakmice u kojima moramo vidjeti aktuelnu formu i nastojati stvarati i graditi ono što trebamo, za ono što nas čeka u budućnosti. Poslije Gibraltara, to je jedna od najvažnijih utakmica u ovoj godini – Grčka”.

Baždarević ističe kako mu je još od početka mandata cilj ojačati konkurenciju u ekipi.

“Nastojimo imati što više alternativa. Upravo to je od prvog dana moja želja. Znamo da je u momentu kada sam počeo raditi dolazilo do smjene generacije, da su odlazili neki igrači poput Misimovića i Salihovića. Solucije i alternative tražimo na svim pozicijama. Volio bih da imamo na svakom mjestu po dvije solucije. Prema tome, u posljednje vrijeme tražili smo defanzivnog veznog, možda jednog beka, stopera i bočnog igrača. Želimo stvoriti što jaču konkurenciju, jer s jačom konkurencijom možemo imati samo jaču reprezentaciju”, kazao je za kraj Baždarević.

(Reprezentacija.ba)