Imenovan novi predsjednik te novi članovi Skupštine

Održana je redovna sjednica Skupštine FK Željezničar na kojoj je imenovan novi predsjednik Skupštine, novi članovi Skupštine, te je prezentovan izvještaj o radu Upravnog i Nadzornog odbora, prenosi zvanična stranica FK Željezničar.

Nakon usvajanja dnevnog reda članovi Skupštine su imenovali novog predsjednika Skupštine FK Željezničar, a to je Adis Hadžić. Hadžić se potom kratko obratio medijima istakavši veliku čast i obavezu nakon imenovanja.

– Moram prije svega reći da mi je izuzetno velika čast što sam dobio priliku da budem predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar. To je nešto o čemu nisam ni sanjao, ni razmišljao, ni očekivao, ali sticajem okolnosti sam to postao. Izuzetno mi je drago da sam na toj funkciji. Ono što je meni bitno, a to smo mogli vidjeti i danas, je da klub velikim koracima grabi naprijed, napreduje u svim segmentima i stvarno ne vidim gdje je kraj tome. Zadovoljstvo mi je biti dio ovog tima i ovog kluba, kazao je Adis Hadžić.

Predsjednik Upravnog odbora FK Željezničar, Vedran Vukotić, prezentacijom je predstavio učinjeno u prethodnom periodu. Vukotić je tokom svog izlaganja predstavio sve urađeno u prethodnom periodu kako na finansijskom, tako i na infrastrukturalnom planu. Predsjednik Upravnog odbora je ukazao na sve kroz šta je aktuelni Upravni odbor prošao tokom rada u prošloj godini. Tokom svog izlaganja naglasio je da je u protekloj godini Uprava Kluba dosta stvari naučila i shvatila koji su glavni principi kako bi se uspostavio kvalitetan rad svih struktura Kluba. Kao plan za ovu kalendarsku godinu, pored sportskih uspjeha koji su prioritet, naglašeno je da se nastavi sa ulaganjem u infrastrukturu, nastavak rasta prihoda u dijelu sponzorstva, ulaznica i match day perioda, digitalizacija poslovanja i nove vrste prihoda kroz TV prava te inicijativa i učešće u procesu promjene propisa u oporezivanju sportista.

Nakon govora Vedrana Vukotića, članovima Skupštine se obratio i član Upravnog odbora, Dejan Nikolić koji je govorio je o sportskom segmentu. Tokom prezentacije o transfer politici uporedio je podatke o dolascima i odlascima u suparničkim klubovima u Premijer ligi BiH, ali i klubu s Grbavice tokom prethodne četiri sezone. Konstatovao je Nikolić da je za 4,5 sezone u klub dovedeno 77 fudbalera, a napustilo ga je 90 igrača. Nikolić je govorio o procedurama koje se koriste u radu sportskog segmenta FK Željezničar te napomenuo da se za svaki urađeni posao garantuje materijalnim i nematerijalnim sredstvima, napomenuvši da je Predsjednik Nadzornog odbora Senad Misimović u većini slučajeva bio neko ko je garantovao za isplatu potrebnih sredstava za angažovanje igrača.

Potom je Amar Spahić podnio izvještaj o radu Nadzornog odbora FK Željezničar. Spahić je govorio kako je Klub postigao sporazum oko gradnje istočne tribine, te kako je Klub stigao do građevinske dozvole za izgradnju tribine i riješio sve nesporazume oko imovinsko-pravnih odnosa.

Tokom rasprave delegati Skupštine su se javljali za riječ, dajući svoje viđenje cjelokupne situacije, naglasivši da daju punu podršku aktuelnoj Upravi kluba s Grbavice. Skupština je glasala o izvještaju Upravnog i Nadzornog odbora te je sa 38 za i jednim glasom protiv prihvaćen izvještaj ova dva tijela. Također i Sporazum koji je potpisan sa Sportskim društvom prihvaćen je jednoglasno.

Članovi Skupštine su prihvatili ostavke članova UO Durakovića i Imširovića, a za nove članove imenovala je Dalibora Paraća i Adisa Oprašića. Predsjednik UO Vedran Vukotić, skupštinskim je delegatima predstavio oba kandidata objasnivši razloge zbog kojih su pomenuta dvojica postali novi članovi Upravnog odbora kluba s Grbavice. Skupština je usvojila i prijedlog da svi članovi Skupštine daju novčani prilog za izgradnju južne tribine u skladu sa svojim mogućnostima, a Amer Musić je ispred web tima iznio svoja viđenja urađenog u prethodnom periodu i dodao da bi Klub u skorijem periodu trebao dobiti novu web stranicu.

Nakon toga, članovima Skupštine se obratio Senad Misimović, predsjednik Nadzornog odbora. Na početku svog izlaganja čestitao je novom predsjedniku Skupštine, istaknuvši da je zadovoljan kako je protekla današnja Skupština u konstruktivnoj raspravi.

Misimović je odao priznanje volonterima koji su u prethodnom periodu dali maksimum kako bi se ispoštovali svi ciljevi. Nadzorni odbor mora biti popunjen ljudima koji su spremni zaštiti interese Kluba. U svim segmentima Kluba urađene su stvari koje su analizirane na pravi način. Što se tiče sportskog segmenta, Misimović je rekao da su prvom timu osigurani svi uslovi i od njih će biti zahtjevan maksimum sa čim su oni upoznati. Što se tiče omladinskog pogona, u prethodnom periodu je urađeno mnogo, ali se planira u narednom periodu dodatno poboljšanje rada. Omladinska škola morat će naći način da pored stvaranja talentovanih igrača, morati i raditi na stvaranju finansijskih sredstava. Infrastrukturalni projekat je jako bitan segment. Istakao je da će tribina biti gotova prema planu, kako je i rečeno prilikom najave početka izgradnje. Istočna tribina je projekat Kluba i navijača FK Željezničar.

Sve tribine su jednako važne za Klub, ali južna tribina ima harizmu i navijači koji imaju strpljenje nakon loših rezultata, zaslužuju Jug. Južna tribina će biti udaljena osam metara od gola. Tribina će biti građena na bazi održive finansijske konstrukcije. Desetogodišnja karta će iznositi 500 KM. Kada sazovemo konferenciju za štampu bit će jasno da imamo osigurano pola potrebnih sredstava. Naši navijači zaslužuju kop i dobit će ga.

Na Skupštini je predstavljena je i fotografija budućeg izgleda stadiona, gdje je predsjednik Nadzornog odbora govorio o načinima i modelima izgradnje i uređenja Stadiona Grbavica.

(Reprezentacija.ba)