BiH će naredni susret igrati protiv Gibraltara 25. marta u Zenici

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, kako sada stvari stoje, neće igrati prijateljsku utakmicu u martovskom terminu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na adresu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FSBiH) stiglo je nekoliko ponuda za odigravanje gostujućeg test meča 28. marta, ali niti jedan od protivnika nije zadovoljio apetite selektora Mehmeda Baždarevića.

Protiv Bosne i Hercegovine snage su htjeli odmjeriti Albanija, Makedonija, Bjelorusija, Egipat, Maroko, te Katar, a bilo je kontakta i sa selekcijom Češke Republike. Ipak, niti jedna od ponuda, za sada, nije prihvaćena.

Kako tvrdi Baždarević, s BiH su htjeli igrati Čile i Paragvaj, no njegova želja je jaka evropska selekcija. Kako je naglasio, postoji i mogućnost da se dogovor s Čileancima, ipak, realizuje možda za junski termin odigravanja prijateljskih utakmica.

Stiče se utisak da Baždarević i nije previše zainteresovan za testiranje popularnih Zmajeva na početku godine, odnosno da se želi fokusirati na utakmicu petog kola grupe H kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Rusija 2018 koji će BiH igrati 25. marta u Zenici protiv Gibraltara.

– U susretu protiv Gibraltara nećemo eksperimentisati. Iako je riječ u autsajderu u našoj grupi maksimalno ozbiljno ćemo pristupiti utakmici u kojoj želimo pobijediti, odnosno što prije riješiti meč – istakao je Baždarević, selektor BiH koja je poslije četiri kola treća u grupi H sa sedam bodova, tri manje od Grčke i pet od lidera Belgije, dok su Kipar i Estonija sakupili po tri, a Gibraltar je bez boda, prenosi Anadolu Agency (AA).

U svakom slučaju, eventualno odigravanje prijateljske utakmice, bude li potrebe, mnogo je važnije organizovati za juni, kada će reprezentativci BiH tempirati formu za domaći kvalifikacioni meč sa Grčkom 9. dana u tom mjesecu, u “okršaju” koji bi mogao biti odlučujući u borbi za baraž Mundijala.

U N/FSBiH ističu da je u ovom trenutku veoma teško zadovoljiti finansijski i takmičarski interes, ali da će učiniti sve da ispoštuju svaku želju selektora Baždarevića, ako bi insistirao i na test-utakmici u martu.

– U proteklom periodu pokušali smo organizovati prijateljsku utakmicu za A selekciju u dogovoru sa selektorom Baždarevićem, s kojim smo bili u stalnom kontaktu. Dobili smo nekoliko ponuda, ali do sada nismo prihvatili nijednu opciju jer nisu bile adekvatne potrebama i željama selektora, a i ostalim kriterijima, odnosno uslovima. Kako sada stvari stoje, vjerovatno u martu nećemo imati utakmicu, naravno, osim kvalifikacionog meča protiv Gibraltara u Zenici, ali ćemo pokušati naći odgovarajućeg rivala za junski termin – rekao je Jasmin Baković, generalni sekretar N/FSBiH.

(Reprezentacija.ba)