Prema trenutnom UEFA rankingu, naša selekcija bi trebala biti smještena u drugu jakosnu skupinu

U Ligi nacija učestvovat će 55 reprezentacije koje će biti razvrstane u četiri jakosne grupe (A, B, C, D), a svaka grupa će biti podijeljena na četiri grupe sa po tri ili četiri reprezentacije, prenosi Hina.

U najjačem razredu bit će 12 reprezentacija podijeljenih u četiri grupe, a pobjednici tih grupa izborit će plasman na završni turnir Lige nacija 2019. godine.

Jakosne grupe popunjavat će se prema UEFA-inoj listi iz novembra ove godine.

UEFA je najavila kako će najbolji iz svakog razreda seliti u viši rang, dok će najslabiji ispadati u niži razred, a četiri reprezentacije iz Lige nacija izborit će plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Nacionalni savezi i selektori reprezentacija požalili su se da prijateljske utakmice više štete nego koriste njihovim ekipama. Pokretanjem Lige nacija reprezentacije će imati više kvalitetnih i takmičarskih utakmica, a za reprezentacije iz srednjeg i najnižeg rankinga ovo takmičenje je idealna prilika da izbore kartu za EURO”, poručili su iz UEFA-e.

U play-offu za četiri mjesta koja vode na EURO 2020 učestvovat će 16 reprezentacija, po četiri iz svakog jakosnog razreda (A-D), tačnije pobjednici svake od četiri grupe u svakom od četiri jakosna razreda. U slučaju da se za play-off Lige nacija kvalificiraju reprezentacije koje su kroz regularne kvalifikacije izborile EP, onda se ta ‘ulaznica’ za play-off prebacuje na iduće plasiranu reprezentaciju. Vizu za EP izvadit će po jedna reprezentacija iz svakog jakosnog razreda.

Utakmice po grupama Lige nacija igrat će se u septembru, oktobru i novembru 2018. kada su reprezentativni termini. Svaka reprezentacija bi jednu utakmicu igrala u kvalifikacijama za EP, a drugu u Ligi nacija. Prema trenutnom UEFA-rankingu, naši Zmajevi bi trebali biti u drugom “razredu”, u kojem nema reprezentacija sa Balkana (u B razredu bit će također po 12 selekcija kao i u elitnom, razvrstanih u četiri grupe po tri reprezentacije).

Evropsko prvenstvo 2020. održat će se po prvi put u 13 gradova u različitim zemljama Evrope kako bi se obilježila 60. godišnjica natjecanja.

Utakmice će se igrati u Bakuu (Azerbajdžan), Bruxellesu (Belgija), Kopenhagenu (Danska), Munchenu (Njemačka), Budimpešti (Mađarska), Dublinu (Irska), Rimu (Italija), Amsterdamu (Nizozemska), Bukureštu (Rumunjska), St Peterburgu (Rusija), Glasgowu (Škotska) i Bilbaou (Španjolska), a polufinale i finale igrat će se na londonskom Wembleyju.

(Reprezentacija.ba)