Teška situacija u Rukometnom savezu BiH

I dok susjednu Hrvatsku, ali i Sloveniju, trese rukometna groznica zbog sjajnih rezultata selekcija ove dvije zemlje na SP-u, Rukometni savez BiH tresu ostavke. Generalni sekretar Rukometnog saveza Smajo Karačić i predsjednik Enid Tahirović podnijeli su ostavke na svoje funkcije, piše Faktor.

O novonastaloj situaciji u RSBiH razgovarali smo i sa selektorom najboljih bh. rukometaša Bosne i Hercegovine Bilalom Šumanom.

Teška situacija

“Ne znam šta da kažem na sve. Ovo je urnebesno i pokazuje koliko je situacija teška, ali i realno stanje u kojem se ne nalazi samo rukomet, nego generalno sport u Bosne i Hercegovini”, rekao je legendarni bh. rukometaš i kormilar nacionalnog tima za Faktor, te dodao:

“Sport je od ogromnog značaja za društvo i to ljudi trebaju napokon početi da shvataju. Ako društvo to ne može prepoznati onda smo u problemu. Sport je taj koji čini naciju zdravom, koji daje pravo usmjerenje našoj djeci. Mislim da su nam uskoro potreba tačna i precizna pravila za finansiranje onih selekcija koje predstavljaju BiH. Država treba stati iza svojih reprezentacija, što ne znači da treba plaćati sve troškove ali treba se znati ko može računati na koliko novca”.

Dok se mi u Bosni i Hercegovini borimo za opstanak rukometa, selekcije iz komšiluka na karti svjetskog rukometa predstavljaju velesile.

“To je taj kontinuitet koji Hrvatska u rukometu ima još od ratnih godina. Oni su napravili koncepti sistem, i sada imaju ne znam ni koliko medalja. Igrači iz njihovih omladinskih selekcija konstantno “izlaze na vidjelo”. Oni rade u sistemu od ratnih godina, a mi od oktobra 2016. godine”, istakao je Šuman.

Proteklih godina je među Kaubojima redovno bilo rukometaša koji su rođeni u BiH, ali su se opredijelili igrati za Hrvatsku.

“Ne treba zaboraviti da je proteklih godina između 12 i 15 igrača rođenih u BiH odabralo Hrvatsku. Kasnije su osvajali medalje. I dok su se mnogi pitali zašto se opredjeljuju za susjednu zemlju, niko se nije zapitao je li to zbog nepostojanja sistema u našoj državi ili ambijenta za vrhunski rezultat”, zapitalo se legendarno krilo naše reprezentacije.

Hrvatska je u četvrfinalu SP-a eliminisala Španiju, reprezentaciju koja igra u grupi s rukometnim Zmajevima u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo 2018. godine, kojem je domaćin upravo Hrvatska.

Komšijsko finale

“Volio bih u finalu gledati duel Hrvatske i Slovenije, iako znam da će to biti teško, pogotovo jer Slovenci igraju protiv Francuza, koji su domaćin i koji žele svjetsko zlato odbraniti na domaćem terenu. Hrvatska igra u prvih 30-40 minuta utakmice sa Špancima je bila odlična. Igrali su odbranu za primjer, a presudili su golovi bekovske linije, koji upravo nedostaju našoj selekciji”, zaključio je Šuman na kraju razgovora za Faktor.

(Reprezentacija.ba)