Večerašnji meč četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018” Grčka – BiH igrat će se na stadionu izgrađenom davne 1896. godine, danas kapaciteta 33.334 sjedećih mjesta

Utakmica fudbalskih reprezentacija Grčke i Bosne i Hercegovine večeras će biti odigrana na jednom od modernijih evropskih stadiona, nešto manjem, ali impozantnom zdanju “Georgio Karaiskakis”, piše Anadolu Agency (AA).

Meč četvrtog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Rusija 2018” igrat će se na stadionu izgrađenom davne 1896. godine, danas kapaciteta 33.334 sjedećih mjesta.

Dva puta stadion “Georgios Karaiskakis” bio je renoviran. Prvobitno 1964. godine, dok je 2004. potpuna rekonstruisan i poprimio je današnji izgled kojem se dive mnogi fudbalski zaljubljenici koji ga posjete.

Sve u znaku Olympiakosa

Dom je slavnog Fudbalskog kluba Olympiakos i sve na stadionu i njegovoj okolici, odnosno kompletnom atinskom predgrađu Pireju odiše u čast grčkog velikana. Zanimljivo, Olympiakos nije vlasnik stadiona, nego Vlada Grčke.

Stadion “Georgios Karaiskakis” jedan je od najakustičnijih u svijetu, na što su ovdje posebno ponosni, te ga nerijetko i nazivaju “paklom za gostujuće timove i navijače”, javlja reporter Anadolu Agency (AA).

Poput paklene atmosfere kada igra Olympiakos, isto je i kada svoje protivnike ugosti i nacionalni tim Grčke. Shodno tome, reprezentativce BiH večeras od 21.45 sati po lokalnom, odnosno 20.45 sati po našem srednjoevropskom vremenu očekuje pakleno veće u Pireju. Međutim, prije četiri godine ni paklena, tada i nekorektna atmosfera s tribina, nije pomogla Grčkoj da pobijedi BiH. Bilo je 0:0 u duelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo “Brazil 2014”, što je u konačnici i presudilo da se BiH direktno plasira na Mundijal, tj. Grci odu u baraž.

Ko je Georgios Karaiskakis?

Mnoge velike utakmice igraju se na “Karaiskakisu”, nerijetko ih odlučuju istinski sportski heroji, reći će vam i stanovnici Pireja. Na pitanje ko je Georgios Karaiskakis, odnosno zašto se stadion zove tako, odgovaraju:

“To je naš istinski heroj. Poginuo je u borbi za nezavisnost zemlje na području Pireja”.

Stadion u Pireju u periodu od 1895. do 1964. nosio je ime “Neo Pharaliron Velodrom”. Poslije prve rekonstrukcije preimenovan je po Karaiskakisu.

(Reprezentacija.ba)