Atkinson sudi Belgija – BiH

FIFA je odlučila kako će utakmicu Belgija – Bosna i Hercegovina 7. oktobra u Briselu suditi poznati i iskusni engleski sudac Martin Atkinson (45).

Aktinson je do sada dva puta sudio Bosni i Hercegovini.

Prvi put bilo je to 2009. godine u prvom meču baraža protiv Portugala kada smo izgubili sa 1:0. Portugalu je pokazao jedan, a nama četiri žuta kartona. Kartone su dobili Spahić, Rahimić, Ibišević i Muratović.

Tvrdoglavi tadašnji selektor Miroslav Ćiro Blažević nije želio ranije u nevažnom meču protiv Španije “očistiti” kartone važnima Spahiću i Rahimiću, pa smo bez ovog dvojca igrali revanš u Zenici i opet izgubili sa 0:1.

Drugi put Atkinson je za Bosnu i Hercegovinu bio puno sretniji. U kvalifikacijama za Euro 2012 sudio je utakmicu protiv Bjelorusije u Zenici koju smo dobili sa 1:0. Bjelorusiji je isključio čak dva igrača. 

atkinson-terry

Atkinson i John Terry

Engleski sudac ponovo je donio sreću Bosni i Hercegovini u narednim kvalifikacijama. Ovaj put kao četvrti sudac bio je prisutan na pobjedi BiH protiv Latvije od 0:5 u Rigi.

Engleski sudac rođen u Bradfordu sudi od svoje 16. godine, a u karijeri je uz utakmice Premiershipa vodio nekoliko finala engleskih kupova kao i Europa Lige. Redovan je sudac završnice Lige Šampiona, kao i reprezentativnih prvenstava.

Atkinsonu će pomoćnici biti engleske sudije Stephen Child i Stuart Burt, a četvrti sudija Robert Madley.

(Reprezentacija.ba)