Igrač sjajnih organizacionih sposobnosti, jednako kvalitetan i učinkovit u destruktivnim rolama

Selektor bh. nacionalnog tima, Mehmed Baždarević, danas je objavio spisak nogometnih reprezentativaca za kvalifikacione susrete s Belgijom i Kiprom, na kojem se pored dva povratnika našlo i jedno novo ime.

Riječ je o veznjaku talijanskog Palerma Mati Jajalu (28), kojeg je povreda spriječila da ranije bude među odabranim i eventualno debituje protiv Estonije.

Piše: Admir Vatreš

Jajalo je član momčadi sa Sicilije od januara 2015. godine, kada je u besplatnom transferu došao iz Rijeke.

Prethodno je branio boje Sarajeva, Kolna, Siene i Slaven Belupa, u kojem je kao dječak i počeo karijeru sada već davne 1999. godine.

Iako je u najboljim igračkim godinama, može se reći da iza sebe ima pregršt iskustva, koje itekako može biti od pomoći našoj državnoj selekciji.

Sarajevo prekretnica

Još dok je počinjao u Belupu, Jajalo je važio za jednog od najperspektivnijih hrvatskih nogometaša.

Za popularne “Farmaceute” debitovao je 2007. godine, a u dvije sezone u ekipi iz Koprivnice odigrao je 69 utakmica, upisavši osam golova i šest asistencija.

To je prepoznao tadašnji talijanski prvoligaš Siena, koja ga je 2009. dovela u svoje redove za cifru od dva miliona eura.

Poprilično uspješna sezona, u kojoj je započeo 14 mečeva, rezultirala je odlaskom u Bundesligu, tačnije Koln, koji ga je posudio s pravom permanentnog otkupa ugovora.

Neslavno završena epizoda u Kolnu

Mato je opravdao povjerenje “Jarčeva” već u premijernoj sezoni (33 nastupa u prvenstvu i kupu), što je čelnike kluba s Rhein Energieja nagnalo da ga uzmu u trajno vlasništvo.

Unatoč odličnoj predstavi i naredne godine (pet golova i tri asistencije na 33 nastupa), Jajalo s Kolnom nije uspio izbjeći ispadanje u niži rang, koje je njegovu karijeru odvelo u jednom sasvim drugom, ali i pogrešnom pravcu.

Odlučio je ostati i nastupati u drugoj ligi, što se pokazalo kao loš potez, jer je igrao mnogo manje nego prethodne dvije sezone.

A onda je uslijedio ključni potez, koji je svakako najviše doprinio oživljavanju njegove karijere. Potpuno neočekivano odlučio je prihvatiti ponudu bh. premijerligaša Sarajeva i doći u tim s Koševa na polugodišnju posudbu.

Jajalo u periodu dok je nastupao za Sarajevo

Ako izuzmemo Luku Modrića, koji je svojevremeno nastupao za Zrinjski kao još neafirmisan igrač, Jajalo je nesumnjivo bio najveće poslijeratno ime u bh. ligi.

Premda je odigrao svega devet mečava, potvrdio je svoju neospornu klasu, osvojivši navijače bordo momčadi u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Uz njega je stasao i sadašnji bh. reprezentativac Gojko Cimirot, koji je nešto poslije u najskupljem transferu lige otišao u grčki PAOK.

Preko Kantride do Renzo Barbere

Sarajevo se vrlo brzo pomirilo s činjenicom da će izgubiti svog najboljeg igrača, a nedugo nakon što su se glasine o njegovom odlasku proširile, Jajalo je napustio bordo momčad i potpisao dvogodišnji ugovor s Rijekom, gdje je demonstrirao kvalitet i na evropskoj sceni.

Odigrao je 12 vrhunskih utakmica u okviru Evropske lige, što nikako nije moglo proći nezapaženo.

Jajalo u dresu Rijeke

I sam Mato je uvidio da je igrač za mnogo veće domete, ali Rijeka ga je željela zadržati, ili pak profitirati od njegove prodaje. Tu su nastale razmirice, a pola godine poslije dolaska na Kantridu, Jajalo je otpušten iz Rijeke zbog nenajavljenog odlaska iz trening kampa.

Sve se to pokazalo kao isplanirani scenarij, jer je tek nekoliko dana poslije odijeknula vijest da je potpisao četverogodišnji ugovor s Palermom.

U nepune dvije sezone na Renzo Barberi, Jajalo je odigrao 48 mečeva, upisavši jedan gol i tri asistencije.

Bez mjesta u Hrvatskoj

Premda je rođen u Jajcu, Jajalo je nastupao za mlađe kategorije hrvatske selekcije, a bio je i kapiten U21 momčadi.

Debi za seniorski tim uslijedio je tek u novembru 2014. godine u prijateljskom meču s Argentinom.

U timu se ponovo našao u testnom duelu protiv Gibraltara u junu naredne godine, kada je također dobio “mršavih” 25 minuta.

Kap koja je prelila čašu bio je kvalifikacioni meč s Italijom, gdje je uprkos pozivu, ostao na klupi.

Detalj sa debija za hrvatsku selekciju protiv Argentine

Shvativši da će se teško izboriti za mjesto u hrvatskom timu, bez obzira na fenomenalne partije, odlučio se odazvati pozivu njegove rodne zemlje, za koju je zvanično stekao pravo nastupa u julu 2016. godine.

Iako je igrač sjajnih organizacionih sposobnosti, sa izuzetnim pregledom igre i osjećajem za pas, Jajalo igra nešto defanzivniju rolu u svojim klubovima.

Dok je zadužen za prekide, Jajalo istovremeno obavlja “prljave” poslove svog tima, što mu jako dobro ide od ruke s obzirom na odlične fizičke predispozicije.

S njegovim igračkim kapacitetima bh. tim bi mogao znatno profitirati u budućim mečevima, naročito ako se uzme u obzir da je jedini igrač takvog kalibra u našoj selekciji, Muhamed Bešić, duže povrijeđen.

(Reprezentacija.ba)