Ćiro Blažević o Euru 2016, reprezentaciji BiH, Enveru Lugušiću…

Miroslav Ćiro Blažević, kako i sam kaže, završio je višedecenijsku trenersku karijeru i postao predavač.

Popularno zvani „trener svih trenera“ u 81. godini života iznoseći bogata znanja i iskustva ljude uči liderskim i motivacijskim vještinama. Njegova predavanja slušaju osobe iz najrazličitijih sfera poslovanja.

Poraz hrvatske reprezentacije od Portugala (0:1) u osmini finala EURO 2016 vidio je na sebi karakterističan način.

– Žalostan sam, jer nam je Portugal bio podređen zbog straha koji su osjećali pred Hrvatskom. To je dokaz da nešto ne valja. Mislim da su izmjene hrvatskog selektora došle prekasno, te da je Pjaca morao ući odmah u drugom dijelu igre“, istakao je za Anadolu Agency (AA) Blažević, koji, kako je rekao, razumije ljutnju hrvatskih navijača, ali ne podržava huliganizam.

Blažević se u kratkom razgovoru sa novinarom AA dotakao i reprezentacije Bosne i Hercegovine, tačnije nekadašnjeg trenera golmana Envera Lugušića sa kojim je radio u bh. nacionalnom timu, a koji će karijeru nastaviti kao trener „čuvara mreže“ reprezentacije Japana, čiji je selektor Vahid Halilhodžić.

– Radio sam u puno država i upoznao mnogo trenera, ali garantujem da je Enver Lugušić najbolji trener golmana na svijetu. Od njega jednostavno boljeg nema. Njegov prelazak u Japan je velika stvar za njegovu karijeru, ali i velika stvar za cijelu Bosnu i Hercegovinu i njenu promociju u svijetu – tvrdio je Blažević o svom bivšem saradniku, koji će u narednim danima u Tokiju potpisati dvogodišnji ugovor sa Fudbalskim savezom Japana, te dodao:

– Prava je šteta što reprezentacija BiH nije izborila plasman na EURO 2016. Vjerujte, BiH bi imala šta pokazati i uvjeren sam kako bi napravila dobar rezultat u Francuskoj – rekao je Blažević.

Miroslav Ćiro Blažević trenersku karijeru počeo je u Švicarskoj 1968. godine. Od reprezentacija sa klupe je predvodio Švicarsku, Iran, Hrvatsku i BiH. Sa Hrvatskom je napravio najveći uspjeh kada je 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj osvojio treće mjesto.