Danas novi vječiti sarajevski derbi

Danas se sa početkom u 17,00 sati na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” igra derbi utakmica 26. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Željezničara.

Bit će ovo 107. prvenstveni vječiti derbi sarajevskih rivala i susret koji bi mogao odlučiti koja će ekipa na kraju izboriti plasman u Europa Ligu.

U dosadašnjih 106 prvenstvenih duela, oba tima imaju po 31 pobjedu uz 44 remija, a Sarajevo ima bolju gol razliku od Željezničara (123:120 u korist Sarajeva).

Navijači priželjkuju utakmicu poput onih nekadašnjih, prijeratnih, kada je sarajevski derbi predstavljao istinsku fudbalsku ljepoticu i spektakl, a kada su se potezi bordo i plavih igrača prepričavali decenijama.

Nakon 25 odigranih kola u tekućoj sezoni, Sarajevo je na trećem mjestu sa 51 bod, dok Željezničar zauzima petu poziciju sa dva boda manje.

Screenshot_2

U posljednjih 15 međusobnih susreta (sva takmičenja), Sarajevo je ostvarilo tri pobjede, Željezničar dvije, dok je 10 mečeva završilo neriješenim rezultatom.

Zanimljivo da je na čak sedam od tih 10 neriješenih susreta, konačan rezultat glasio 0:0.

Također, sedam od posljednjih devet utakmica odigranih na stadionu “Asim Ferhatović – Hase” završeno je rezultatom 0:0.

Gledaoci su na najvećem bh. stadionu zadnji put na vječitom derbiju gol vidjeli 3. novembra 2012. godine, kada je Sarajevo pobijedilo Željezničar sa 1:0 (strijelac bio Nuhanović).

Željezničar je posljednji put kao gost slavio u sezoni 2004. / 2005.  i to rezultatom 1:0.

Spomenimo i da je od nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo kao domaćin ostvarilo 12 pobjeda (ligaške utakmice i Kup), 14 susreta je završeno bez pobjednika, a Željezničar je tri puta došao do trijumfa na stadionu “Asim Ferhatović – Hase”.

Screenshot_3

Posljednji sarajevski derbi odigran je u oktobru prošle godine na Grbavici, a slavio je Željezničar golom Tiaga.

Utakmica će ostati upamćena po isključenju trenera domaćih Edisa Mulalića koji je nakon crvenog kartona susret vodio sa tunela za ulazak igrača iz svlačionica na teren.

(Reprezentacija.ba)