Sarajevo je nakon 25 odigranih kola na trećem mjestu sa 51 bodom, a Željezničar je peti sa dva boda manje

Fudbalski klub Sarajevo uoči 107. vječitog bh. derbija za 3.500.000 eura ima vredniju ekipu od gradskog rivala Željezničara, procjenjuje specijalizirani njemački portal za transfere i tržišne vrijednosti igrača, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema navodima Transfermarkta, 27 igrača u profesionalnom pogonu Sarajeva procjenjuje se na 12.100.000 eura, čime je aktuelni prvak Bosne i Hercegovine najskuplja ekipa u Premijer ligi. Slijedi ih Željezničar sa 8.850.000 eura sa 29 fudbalera u profesionalnom pogonu.

Petnaest stranaca

Najskuplji igrač koji će nastupiti u nedjeljnom okršaju Bordo i Plavog tima je kapiten Sarajeva Haris Duljević, čija se tržišna vrijednost procijenjena na 1.500.000 eura.

Sarajevo ima i nešto mlađi igrački kadar. Prosjek starosti u timu sa Koševa je 24 godine, dok u sastavu sa Grbavice iznosi 24,7 godina.

Domaćin u nedjeljnom gradskom okršaju može se pohvaliti da u svojim redovima ima i dva “A” reprezentativca. Osim Duljevića, koji je zabilježio dva nastupa za Bosnu i Hercegovinu, Sirijac Ahmad Kallasi odigrao je 13 utakmica za nacionalni tim svoje zemlje, postigavši jedan gol. Među današnjim igračima Željezničara nema seniorskih reprezentativaca.

Sarajevo ima osam registrovanih stranaca, igrača sa inostranim pasošima rođenim van BiH. To su golman Bojan Pavlović (Srbija), te Tomislav Barbarić, Deni Simeunović, Leon Benko (Hrvatska), Denis Kramar (Slovenija), Ahmad Kallasi (Sirija), Emerson Reis Luis i Cezar (Brazil). Željo ima jednog internacionalca manje. Mirko Kramarić, Ivan Lendrić (Hrvatska), Tiago Farias, Mailson (Brazil), Siniša Stevanović, Jovan Blagojević (Srbija) i Dejan Đermanović (Slovenija) inostrane karijere grade u redovima starijeg sarajevskog premijerligaša.

Među ukupno 15 stranaca uoči 107. derbija najviše je državljana Hrvatske, njih pet. Slast utakmice svih utakmica u BiH predstojećeg vikenda mogu osjetiti i četvorica Brazilaca, trojica Srbijanaca, dva Slovenca, te Sirijac.

Mulalićevih 73,7 posto pobjeda

Gledajući učinak trener Almir Hurtić (44) na klupi Sarajeva je bez greške. U dva navrata bio je trener, te do sada tim predvodio u šest prvenstvenih utakmica i isto toliko puta slavio pobjede, uz gol razliku 14:2.

Edis Mulalić (40), je trener Željezničara bio u 19 mečeva. Ostvario je 14 trijumfa, dva remija i tri poraza (gol razlika 29:10). Statistički, procentualno upisao je 73,7 posto pobjeda.

Utakmica 26. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Željezničara igra se u nedjelju, 24. aprila, sa početkom u 17 sati na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase i mogla bi biti jedna od ključnih u borbi za Evropu, možda i titulu državnog prvaka.

Poslije 25 odigranih kola na tabeli Premijer lige BiH vodi Zrinjski sa 56 bodova, ispred Slobode 53, Sarajeva 51, Širokog Brijega i Željezničara sa po 49, prenosi Anadolu Agency (AA).

(Reprezentacija.ba)