Fudbalska reprezentacija BiH će 25. marta odigrati kontrolni susret protiv selekcije Luksemburga, a zatim četiri dana kasnije i protiv Švicarske.

Selektor našeg nacionalnog tima Mehmed Baždarević je za pomenute mečeve pozvao 25 igrača od čega su tri nova imena na spisku.

Riječ je o bivšim mladim reprezentativcima naše zemlje koji će imati priliku da upišu svoje prve minute u dresu “A” reprezentacije BiH.

Baždarević je po prvi put pozvao veznjaka Sarajeva Harisa Duljevića, desnog beka moldavskog Sheriffa Matea Sušića i stopera Zrinjskog Daniela Graovca.

U nastavku teksta donosimo najvažnije informacije o dosadašnjem dijelu karijere trojice navedenih igrača.

Haris Duljević (22)

haris duljevic fk sarajevo

Rođen 16. novembra 1993. godine u Sarajevu. Bivši U-21 reprezentativac BiH koji trenutno nastupa za ekipu Sarajeva.

Riječ je o ofanzivnom krilnom veznjaku kojega krasi prodornost i igra u poziciji “1 na 1”.

Karijeru je započeo u sarajevskom Olimpicu odakle je prešao u redove Sarajeva. Pola godine je proveo kao igrač Čelika iz Zenice.

U dosadašnjoj sezoni Premijer lige BiH je upisao 18 nastupa i postigao dva gola, te upisao dvije asistencije.

Mateo Sušić (25)

mateo_susic_sheriff

Rođen je 18. novembra 1990. godine u Mostaru. Sušić je također nastupao za našu U-21 reprezentaciju, a njegov trenutni klub je moldavski Sheriff Tiraspol.

Visok je 1.80 metara i igra na poziciji desnog beka. Svojom borbenošću i zalaganjem stekao je status kapitena u svojoj momčadi.

Karijeru je započeo u ekipi Brotnja, a zatim je nastupao za timove Zrinjskog, Istre, Energie Cottbusa, Cluja i Sheriffa za kojeg i trenutno nastupa.

Ove sezone je upisao 18 ligaških nastupa u moldavskom šampionatu, te postigao jedan gol i upisao dvije asistencije.

Daniel Graovac (22)

graovac_zrinjski

Rođen je 8. augusta 1993. godine u Sarajevu. Nastupao je za omladinske selekcije BiH (U-17, U-19 i U-21), a trenutno je član mostarskog Zrinjskog.

Stameniti stoper koji iako ima 22 godine djeluje veoma  zrelo i pouzdano na terenu. Veoma je dobar u skok igri.

Svoje prve nogometne korake je počeo u timu Sloboda Novi Grad nakon čega je prešao u redove zagrebačkog Dinama gdje je igrao za U-17 i U-19 momčad, a nakon toga je potpisao ugovor sa ekipom Zrinjskog.

Ove sezone je odigrao 20 mečeva u okviru Premijer lige BiH i postigao jedan gol.

Selektor Mehmed Baždarević uskratio je pozive za dosadašnja tri standardna reprezentativca, ali i mladim napadačima Arminu Hodžiću i Riadu Bajiću.

Posted by BiH Reprezentacija on Tuesday, 15 March 2016

(Reprezentacija.ba)