Svjetski mediji u posljednje vrijeme često pišu o tome kako je plasman naše fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo ujedinio državu, te kako naši Zmajevi imaju veliku misiju ubrzanja i poboljšanja ujedinjenja i ozdravljenja bh. društva u cjelini.

Jasno je da je uspjeh naše reprezentacije podigao cijelo stanje duha svih stanovnika BiH na jedan viši nivo, ali našim reprezentativcima ne treba stavljati dodatni teret na njihova leđa. Neka igraju fudbal, a ostali procesi neka idu svojim putem ka normalnosti kakvu želi većina Bosanaca i Hercegovaca.

Jučer su pojedini novinari iz Amerike, a danas i predstavnici najvećih svjetskih medijskih kuća upitali Safeta Sušića kako komentariše činjenicu da za njegov tim sa velikim uspjehom zajedno igraju i Bošnjaci i Hrvati i Srbi.

– Drago mi je da ste to primjetili iako ja ne razmišljam uopšte o tome. Za moj tim igraju uvijek najbolji igrači, a koje su vjere ili nacije to je njihova privatna stvar. Nikada nisam ni ljude, a ni fudbalere gledao prema vjeri i naciji ili nekoj drugoj ličnoj i privatnoj karakteristici, a to neću raditi ni u budućnosti. – poručio je Safet Sušić.

I istina je da većina ljudi u Bosni i Hercegovini razmišlja kao Safet Sušić. Nažalost, ona manjina, koja misli i radi drugačije mnogo je glasnija i uticajnija u našoj državi. No, Bosancima i Hercegovcima odavno je jasno kako je posao, pun frižider, nov automobil, nove ceste, kvalitetno zdravstvo i obrazovanje, te sigurnost na visokom nivou mnogo važnija od nekih drugih stvari koje se toliko puno potenciraju od strane najglasnijih članova društva.