Još od početka kvalifikacija za Brazil povrede su krojile našu zadnju liniju. Prvo je otpao Pandža, pa ga zamijenio Vranješ. Onda se i Vranješ povrijedio, a njegovo mjesto zauzeo Zukanović. Nakon što su protiv Grčke u Zenici Zukanović i Mujdža bili ključnim igračima utakmice, te odlično odradili posao na bekovskim pozicijama, Pape je ostao zbog povreda i bez ovog dvojca. Sada uz povrijeđene Lulića i Salihovića, Safet Sušić može stvarno reći kako nema sreće sa povredama igrača.

Safet Sušić protiv Argentine večeras u St. Louisu želi dobar rezultat. Kvalitetno odigrana utakmica protiv tako svjetski renomirane reprezentacije bio bi odličan uvod u pripreme za Svjetsko prvenstvo, a iskustvo stečeno protiv igrača poput Aguera, Higuaina i ostalih Gaučosa izuzetno vrijedan kapital pred Mundijal. 

Gledajući na situaciju u kojoj Sušić svakako želi izbjeći poraz, ali u kojoj je svoju reprezentaciju već naučio na isključivo ofanzivni fudbal, za očekivati je kako će večeras naša reprezentacija ipak igrati nešto opreznije nego li u kvalifikacijama iza nas.

Na golu je svakako neupitan Asmir Begović. Stoperske pozicije pripast će Emiru Spahiću i Erminu Bičakčkiću. Usljed povrede Salihovića Pape nema alternativu za lijevi bek osim debitanta Seada Kolašinca. Na desnu će stranu Avdija Vršajević. U veznom redu Sušić želi stabilnost i iskustvo, pa je za očekivati kako ćemo večeras zaigrati sa klasičnim zadnjim veznim igračem. Za očekivati je da ta uloga pripadne okretnom Adnanu Zahiroviću koji bi tako zamijenio Harisa Medunjanina, dok bi umjesto Senada Lulića mjesto u vezi mogao dobiti Senijad Ibričić. Naravno, bez Zvjezdana Misimovića i Miralema Pjanića naš vezni red je nezamisliv. U napadu su sigurni Edin Džeko i Vedad Ibišević.

Ukoliko bi se Sušić ipak odlučio za nešto još defanzivniju postavku igre. Onda bi na desnog beka išao Zahirović, a priliku bi eventualno od prve minute dobio Izet Hajrović na desnom krilu, no poznavajući Papeta šanse da se to desi realno su male.

Da li ćemo uspijeti nadomjestiti nedostatak ovako važnih igrača, te praktično potpuni izostanak lijeve strane našeg tima, vidjećemo, no Safet Sušić obećava – igramo pred desetinama hiljada ljudi koji su prešli veliki broj kilometara da gledaju Zmajeve i naravno da ćemo dati sve od sebe za dobar rezultat.

 

(Reprezentacija.ba)