Vedad Ibišević briljira na fudbalskim terenima u Njemačkoj. Bio je najbolji Stuttgartov igrač u jučerašnjoj pobjedi nad Freiburgom (3:1).

U devetom minutu majstorski je pogodio za vodstvo svoga tima, a 60 sekundi kasnije asistirao je Timo Werneru za drugi pogodak „švaba", te se danas apsolutno zasluženo našao u najboljem timu 12. kola Bundeslige.

"Odigrali smo veoma dobru utakmicu, nakon koje se vratio mir u našu svlačionicu. Poslije visokog poraza od Borussije Dortmund (1:6) doveli smo se u situaciju da moramo dobiti Freiburg. Pokazali smo pravo lice, te discipliniranom igrom ostvarili trijumf. Posebno je bitno da smo iskazali karakter, što nam ulijeva nadu u dobar nastavak sezone", rekao je Ibišević za Anadoliju, pojasnivši da su ambicije Stuttgarta sa početka sezone ostale iste: "Naš cilj bio je i ostao plasman u Evropu. Da bismo ga i ostvarili morat ćemo igrati malo konstantnije".

Nakon 12. takmičarskih krugova u jednoj od pet najjačih liga svijeta napadač reprezentacije Bosne i Hercegovine drugi je strijelac sa osam postignutih golova, jednim manje od Roberta Lewandowskog (Borussia Dortmund), a sa istim učinkom kao Mario Mandžukić (Bayern) i Pierre-Michel Lasogga (HSV). Osim toga, Ibišević je i u vrhu najkorisnijih igrača šampionata Njemačke sa 10 bodova, koliko ima i Franck Ribery, zvijezda Bayerna, zvanično najbolji fudbaler UEFA u prošloj sezoni, ali i glavni kandidat za osvajanje ovogodišnje Zlatne lopte.

"Zadovoljan sam učinkom, ali mišljenja sam da sam mogao dati još nekoliko golova. Propustio sam neke od prilika. Međutim, i to je sastavni dio igre. Nadam se da ću nastaviti u ovom ritmu do kraja sezone, ali i da će Stuttgart pobjeđivati. Ukoliko ekipa ne igra dobro, onda i eventualni dobar učinak pojedinaca pada u drugi plan i nije izražen toliko", istakao je Ibišević. Stuttgartova "devetka" pogotkom u Kaunasu 15. oktobra odlučio je meč Litvanija – BiH (0:1), te je golom u 69. minutu kvalifikacijske utakmice osigurao plasman popularno zvanim „zmajevima" na Svjetsko prvenstvo „Brazil 2014". Kaže, ni mjesec dana poslije riječima ne može precizno opisati tadašnje trenutke sreće. "Teško je naći prave riječi da se opiše osjećaj vezan za plasman BiH na Mundijal.

Dosta emocija je u priči oko reprezentacije, sav trud koji smo uložili da se plasiramo na SP. Ispostavilo se da sam ja poentirao u 'finalnoj lopti'. Kada je Edin Džeko uputio pas prema meni i kada sam krenuo na loptu sam sebi rekao sam ona mora ući u gol. Vidjevši da sam pogodio mrežu u par sekundi mnoge stvari prošle su mi kroz glavu. Na brzinu premotao mi se cijeli film o svemu što se u prošlosti dešavalo u BiH, od prinudnog odlaska moje porodice iz Vlasenice, i svih stradanja ljudi dole, pa do naše zajedničke sreće zbog plasmana na prvenstvo planeta u Brazil", kazao je Ibišević.

U noći sa 18. na 19. novembra Ibišević će sa reprezentacijom BiH igrati prijateljski susret protiv svjetske fudbalske supersile Argentine. Velika utakmica za njega i saigrače je u St. Louisu (SAD), gradu u kojem je proveo dobar dio života, u kojem i danas žive njegovi roditelji.

"Dok sam živio u St. Louisu na stadionu Busch sa rajom sam znao otići na bejzbol utakmicu da ubijem koji sat vremena. Za mene će susret sa Argentinom biti poseban, jer se igra u St. Louisu, gdje će me gledati moja familija i brojni prijatelji", naglasio je Ibišević, dodavši da se BiH na adekvatan način može oduprijeti Argentincima: "Možemo ravnopravno igrati sa Argentinom. Imamo dobru ekipu. Naravno, ne treba biti prepotentan i misliti lako ćemo i sa njima. Oni su kvalitetniji, ali i mi imamo svoje adute. Argentina je jedna od reprezentacija sa kojom se želimo mjeriti". Uoči žrijeba grupa Svjetskog prvenstva „Brazil 2014", koji će se se održati 6. decembra Ibišević nema posebnu želju.

(Reprezentacija.ba/ Agencija Anadolija)