Lionel Mesi (Messi), Serhio Aguero (Sergio Aguero), Gonzalo Iguain (Higuain), Ezekijel Laveci (Ezequiel Lavezzi), Anhel di Marija (Di Maria)… Spisak fudbalera koje je argentinski selektor Alehandro Sabelja (Alejandro Sabella) pozvao za prijateljsku utakmicu protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine je zastrašujući, piše Dnevni Avaz. 

Iako se govorilo da će Sabelja za susret koji je dogovoren za 18. novembar u američkom gradu Sent Luisu, pozvati fudbalere koji su u drugom planu, kao potencijalne kandidate za završnicu Svjetskog prvenstva u Brazilu, argentinski strateg ipak je pozvao najbolje što ima.

Treba defanzivac

Naš selektor Safet Sušić tvrdi da je upravo to i želio – najjaču Argentinu. 

– Želio sam da igramo protiv takve ekipe. Vidjet ćemo gdje smo u odnosu na najjače reprezentacije svijeta – ističe Sušić u razgovoru za Dnevni Avaz.

Ekipu Argentine predvodit će, prema mišljenju mnogih najbolji fudbaler svijeta Lionel Mesi. Kako li će izgledati njegov okršaj s našom odbranom?

– Pustit ćemo ga da pokaže šta zna, da vidimo je li tako dobar kao što se priča – u šali kaže naš selektor, nakon čega ozbiljno nastavlja:

– Mi, inače, nemamo običaj striktno pratiti određene protivničke igrače, ali bismo u Sent Luisu morali igrati sa jednim izrazitim defanzivcem u vezi. Ne bismo smjeli sastaviti ekipu sa dva napadača i tri ofanzivna vezna. Mnogo bismo riskirali, jer se ne bi smjelo desiti da izgubimo visokim rezultatom.

Lulić upitan

Kada je riječ o nama, Sušić će spisak objaviti u ponedjeljak i na njemu neće biti ni iznenađenja niti debitanata. 

– Zvat ću naše najbolje igrače. Mensur Mujdža je ponovo otpao, a pitanje je hoće li Senad Lulić biti spreman. S njim sam se dogovorio da, ako zaigra za Lacio, dođe u Sjedinjene Američke Države – ističe Sušić. 

Naš tim okupit će se u Sent Luisu dva dana prije utakmice. 

Čeka se potvrda za Seada Kolašinca

Upitan za debitante, Sušić je rekao da bi na spisak za Argentinu uvrstio samo Seada Kolašinca, ali da ga ne može zvati, jer još nije završio dokumentaciju. 

– Ako do ponedjeljka od FIFA-e dobijemo potvrdu da može igrati za nas, zvat ću ga, ali ako ne, onda ne mogu računati na njega – istaknuo je Sušić. 

Na pitanje o Anelu Hadžiću, fudbaleru Šturma koji je završio dokumentaciju, Pape je rekao da ga sada neće pozivati, jer mu sama činjenica da se vratio pod zastavu BiH nije garancija da će odmah igrati. 

Brojke 

 

 

– 407,2 miliona eura vrijedi ovaj sastav Argentine prema Transfermarktu. Ne treba ni govoriti da je najskuplji Lionel Mesi, čija se vrijednost procjenjuje na 120 miliona eura.

– 101 milion eura tržišna je vrijednost sastava BiH koji je Safet Sušić vodio u Litvaniju. 

– 13 Argentina je do posljednje utakmice protiv Urugvaja, koju je izgubila sa 2:3, imala niz od 13 mečeva bez poraza.

– 0,44 – Za razliku od Barcelone, u kojoj cijepa mreže, Mesi u dresu Argentine ima dosta skrominiji učinak. U 83 nastupa postigao je 37 golova ili 0,44 po utakmici. No, u posljednjih 20 utakmica uknjižio je isto toliko pogodaka.

Spisak Argentine

GOLMANI: Serhio Romero (Monako), Marijano Anduhar (Katanija); ODBRANA: Pablo Zabaleta (Mančester siti), Fakundo Ronkalja (Fiorentina), Hugo Kampanjaro (Inter), Federiko Fernandez (Napoli), Nikolas Otamendi (Porto), Ezekijel Garaj (Benfika), Hoze Basanta (Monterej), Markos Roho (Sporting), Lukas Orban (Bordo).

VEZNI RED: Havijer Maskerano (Barcelona), Ever Banega (Valensija), Lukas Bilja (Lacio), Anhel di Marija (Real Madrid), Rikardo Alvarez (Inter), Erik Lamela (Totenhem); NAPAD: Lionel Mesi (Barcelona), Serhio Aguero (Mančester siti), Gonzalo Iguain (Napoli), Ezekijel Laveci (Pari Sen Žermen), Rodrigo Palasijo (Inter).

 

(Reprezentacija.ba)