Godinama u omladinskim fudbalskim ligama Njemačke (kadeti i juniori) talentovani bh. igrači poput Ermedina Demirovića (Leipzig), Nikole Gavrića (Bayern), Sandya Hušića i Dženisa Burnića (Borussia Dortmund), Mirze Mustafića (Borussia M'gladbach), Damira Bektića (Herta), Armana Ćorovića (Essen), Orhana Vojića (Wolfsburg), Haruna Velića (Stuttgart), Alana Delića (Karlsruhe) pružaju veoma dobre nastupe, a ove sezone u kadetskoj ligi Njemačke ističu se dvojica potencijalnih bh. reprezentativaca.

Benjamin Hadžić je rođen 4. marta 1999. godine u Njemačkoj (porijeklom iz Sanskog Mosta) i član je kadetskog tima minhenskog Bayerna.

Hadžić igra na poziciji napadača i u 14 nastupa u kadetskoj ligi Njemačke (južna i jugozapadna regija) postigao je sedam golova i upisao jednu asistenciju.

Talentovani Hadžić u posljednje vrijeme igra odlično te je u četiri zadnja meča za Bayern (trenutno su prvoplasirani sa 36 bodova) pet puta postizao golove i drugi je najbolji strijelac svoje ekipe.

Poslije 14 odigranih kola, peti je strijelac u kadetskom šampionatu, a do sada nije nastupao ni za jednu reprezentaciju.

Alem Koljić je rođen 16. februara 1999. godine u Njemačkoj (porijeklom iz Ključa) i fudbaler je Schalkea koji trenutno zauzima drugo mjesto nakon 13 odigranih kola u kadetskoj ligi Njemačke (zapadna regija).

Koljić može igrati na pozicijama stopera i lijevog beka, a ove sezone je odigrao devet mečeva za Schalke i postigao dva pogotka (nekoliko utakmica je propustio zbog povrede).

Šesnaestogodišni Koljić je u novembru 2013. godine nastupio u prijateljskom meču protiv Južne Koreje za U15 selekciju Njemačke.

Obojica talentovanih fudbalera posjeduju bh. pasoš te imaju želju da nastupaju za Bosnu i Hercegovinu i  sigurno da bi bili pojačanja za našu kadetsku selekciju koja će u martu igrati Elitnu rundu kvalifikacija i pokušati doći do prvog plasmana na Euro.

Bh. kadeti se nalaze u grupi sa Gruzijom (domaćin turnira), Rusijom i Italijom. Plasman na Europsko prvenstvo izborit će sve prvoplasirane i sedam drugoplasiranih reprezentacija (ukupno osam grupa).

Za nadati se kako će ovi perspektivni igrači što prije naći mjesto na radaru selektora Sakiba Malkočevića i skauta tehičkog sektora Fudbalskog saveza BiH.

(Reprezentacija.ba)