Manchester City danas je poražen u Londonu od strane Chelsea rezultatom 2:1 u utakmici 9. kola Premiershipa. 

Trener Manchester Citya Manuel Pellegrini odlučio se za formaciju sa usamljenim Aguerom u špicu kojeg je u posljednjih deset minuta utakmice zamijenio Negredo, pa je naš reprezentativac Edin Džeko ovu utakmicu gledao sa klupe za rezervne igrače.

Nakon što je sa klupe gledao utakmice i protiv Evertona i West Ham-a, ovo je Edinu Džeki bio treći ligaški meč za redom u kojemu nije dobio ni minute igre na terenu.

U pet ligaških utakmica Džeki ukupno 80 minuta igre

Prije toga Džeko je protiv Aston Ville bio starter, te pogodio u 54. minuti, da bi dvadeset minuta poslije bio zamijenjen Jovetićem. Prethodnu utakmicu, onu u kojoj je City sa 4:1 savladao gradske rivale United Edin je ušao posljednjih 15 minuta u igru.

Dakle u posljednjih pet ligaških utakmica Edin Džeko je ukupno odigrao oko 80 minuta.

Ne zanemarujemo činjenicu da je u tom periodu Edin Džeko imao još tri nastupa. U Ligi Šampiona bio je u početnoj postavi protiv Bayerna, ali ga je već u 57. minuti zamijenio Aguero, dok je protiv CSKA Moskva u istom takmičenju ušao u igru u 72. minuti. Treći nastup je onaj protiv Wigana u Liga Kupu gdje je Edin kao starter zabio za 1:0, a iz igre je izveden u 79. minuti kada ga mijenja Negredo.

Edin Džeko u St. Gallenu sam priznao koliko neigranje za klub utiče na kvalitet nastupa u reprezentaciji

Da njegovo neigranje u klubu ima posljedice na nastupima u dresu Bosne i Hercegovine Edin Džeko je i sam potvrdio nakon prijateljske utakmice protiv Brazila u St. Gallenu prije dvije godine prije koje je imao sličnu situaciju u klubu kao sada.

– Obzirom da sam u posljednje četiri utakmice igrao po 10 ili 20 minuta za klub nisam se osjećao spremnim koliko znam i mogu biti. – poručio je Edin Džeko u februaru 2012. godine.

Edinu Džeki definitivno ne treba stvoriti pritisak i dodatno ga psihološki opteretiti "nuspojavama" njegove male minutaže u Manchester Cityu, ali definitivno je jasno da Zmajevi u Brazilu trebaju što spremnije svoje najubojitije oružje.

S druge strane, mnogi fudbalski treneri će reći – forma je trenutna, klasa je vječna, no sigurno je da svi želimo vidjeti Edina Džeku u klubu u kojemu je prva zvijezda svoje ekipe i neupitan dio prve postave, jer Dijamant to svojim kvalitetama i odličnim fudbalskim mentalitetom definitivno zaslužuje.

(Reprezentacija.ba)