Nisam vidio ljepšeg gola, a u Maksimir odlazim već desetljećima! – ispričao Dinamov navijač nakon škarica koje je novi Dinamov napadač Armin Hodžić (20) pogodio protiv Istre, piše Večernji.hr.

Mnogi su velikani igrali u modroj špici, a ovu, neslužbenu, ali važnu titulu, odnio mladić iz Sarajeva, koji je tek stigao u klub.

Kažete li u Bosni škarice ili makazice? Dobro ste ih uvježbali.

– Škarice! Vježbam ih otkad znam za sebe, uvijek sam ih radio. Od omladinske škole Željezničara pa nadalje. Čak i na ulici, ispred zgrade u sarajevskom kvartu Čengić vila. Važno je da se sve poklopi, treba paziti da je odraz dobar, da se dočekaš na ruke ili na leđa. Naravno, lakše je to izvesti na travi, jer pad ne boli, ali mogu ja i na betonu – priča Armin Hodžić, novi plavi napadač.

Igrate li i danas nogomet ispred zgrade? Smiju li to igrači profesionalci?

– Smiju! Ali, malo je vremena, tek nakratko dođem u Sarajevo, a onda želim vrijeme provesti s obitelji. Sa 16 sam godina otišao iz svog Sarajeva u Liverpool, a znate kako je na Balkanu, svi gledaju kako bi otišli nekamo van, dokazali se u inozemstvu, pa sam tako i ja. Želio sam napredovati, otići što dalje, razvijati se.

Koliko je bilo teško samom, kao tinejdžeru, napustiti dom?

– Treba biti psihički spreman podnijeti rastanak s roditeljima, sestrom, obitelji… Ali znao sam zašto idem i u Liverpoolu bio dvije i pol godine. Kao 16-godišnjak trenirao sam u njihovoj U-18 momčadi, a sa 17 godina s B momčadi. Bilo je to prelijepo, veliko i važno iskustvo za mene.

A utakmice?

– Igrao sam prijateljske utakmice, jer kako BiH nije članica Europske unije, imao sam problema s registracijom, zbog pravila na Otoku i ograničenog broja mjesta za državljane koji nisu iz EU.

S kim ste od Liverpoolovih zvijezda trenirali? Stevenom Gerrardom?

– Steven Gerrard često je dolazio na akademiju, ondje smo se sretali. S prvom momčadi odradio sam pet-šest treninga. Bili su ondje Luis Suárez, Daniel Sturridge, Raheem Sterling, Jordan Henderson… Da nabrojim sad cijelu momčad, ha-ha? Dejan Lovren tek je poslije došao.

Prvi dres Ronaldov

Koji vam je, kao djetetu, bio prvi dres? Liverpoolov ili…?

– Ne! Brazila, i to od Ronalda. Naravno, pravog. Majka Sabaheta mi ga je kupila kad sam imao pet godina. A otac Salko vodio me na utakmica Željezničara pa zatim na treninge… I sve je krenulo od tog Ronaldova dresa.

Rođeni ste 1994. u vrijeme rata, u opkoljenom Sarajevu, čega se sjećate iz djetinjstva?

– Imao sam tri godine, a prvo što se sjećam bila je nogometna lopta. I park.

Kako se Sarajevo dijeli, tko navija za Željezničar, a tko za Sarajevo?

– Tko je u Manijacima, a tko u Hordama zla? Nema pravila. Željin stadion je na Grbavici, a stadion Sarajeva na Koševu pa su ljudi iz tih dijelova grada skloni klubu iz svog susjedstva. A ostali? Sarajevo je poznato po raji, znate i sami, tko god da ode u Sarajevo, tamo mu je lijepo pa odlazi iz mog grada sretan. U Sarajevu je svatko sa svakim drug, svi se znaju. I što sad, neki vole Želju, neki Sarajevo. Rivalstvo postoji, pa i u ulazu su susjedi na suprotnim nogometnim stranama, ali sve je više to zezanje i zadirkivanje…

Idemo mi na vesele teme, gdje ste ljetovali kao dijete, gdje naučili plivati?

– U Zaostrogu, preko puta Hvara!

A gdje su najbolji ćevapi u Zagrebu?

– Vjerujte mi, najbolji su u Sarajevu. Bio sam na ćevapima u jednom restoranu u Španskom, nisu bili loši, ali nije to to.

Tko je, po vama, najbolji igrač u povijesti Bosne i Hercegovine?

– Za nas mlađe generacije, to je svakako Edin Džeko. Mislim da je za njega vrlo dobro što je otišao iz Manchester Cityja u Romu, on je napadač s takvim kvalitetama da će se ustaliti kamo god dođe. Divim mu se. Za one starije, vjerujem da su najbolji Ivica Osim i Safet Sušić – kaže Hodžić.

Sjećate li se doba kada je Ćiro bio izbornik reprezentacije BiH? Vi ste danas kapetan reprezentacije, ali mlade U-21 vrste.

– Naravno! Bila je velika euforija, on je čudo. Znate i sami, gdje god se pojavi Ćiro, tamo je šou. Drag mi je…

Gledate li utakmice hrvatske reprezentacije? Tko je vaš favorit, najbolji igrač?

– S obzirom na moju poziciju napadača, Mario Mandžukić. Ima nos za gol, instinkt, dokaže znanje gdje god igrao. Sjetite se kako je zabijao u Bayernu, pa Atléticu, ide ga sad i u Juventusu… No, glavni faktor u vašoj reprezentaciji je ipak Luka Modrić.

Pred vama je borba s Dinamom za Ligu prvaka, u srijedu vas očekuje gostovanje kod Skënderbeua, prva utakmica play-offa?

– Albanski su prvaci, a svjesni smo da je ždrijeb mogao biti mnogo teži za Dinamo pa smo sretni što smo njih dobili kao posljednjeg protivnika prije ulaska u skupine Lige prvaka. Idemo punom snagom, no prvo nas čeka utakmica sa Splitom u subotu u 21 sat, u kojoj se želimo vratiti na prvo mjesto ljestvice Hrvatske nogometne lige…

Zagreb je prelijep

Kako ste se snašli u Zagrebu, tu ste već više od pola godine?

– Zagreb mi je prelijep. Grad baš zrači pozitivnom energijom. Sretan sam što sam uopće tu. Naravno, meni je Sarajevo uvijek u srcu, ali ovdje sam se za čas uklopio, šetam se maksimirskom šumom, gradom, sjednem na piće, lijepo je. Bio sam neki dan i na kupanju u Crikvenici kada smo dobili slobodno, ma baš je gušt.

Gdje stanujete, u hotelu ili ste pronašli stan?

– Na Bukovcu, tu sam sâm, roditelji dođu u posjet, bili su i na utakmici, a sestra Dženita studira u Sarajevu. Vodim sportski život, tako se i ponašam.

Kuhate, perete, sve sami?

– A tko će? Naravno da se brinem, pa navikao sam. Evo, u pripremanju piletine postao sam specijalist… – zaključio je za Večernji.hr Hodžić.