Dvadesetjednogodišnji mladi bh. reprezentativac Petar Bojo je 27. juna tekuće godine i zvanično postao novi igrač FK Željezničar. Bojo je u redove Željezničara stigao iz Mladosti DK.

Zapaženi nastupi Petra u Mladosti nisu promakli Amaru Osimu, koji je želio da angažuje pouzdanog veznjaka.

Petar je u intervjuu za portal Reprezentacija.ba otkrio zbog čega je izabrao baš FK Željezničar, zatim kako je počela njegova igračka karijera, ali koja mu pozicija najviše odgovara na terenu.

 Foto: Reprezentacija.ba

Petre, prije nešto manje od mjesec dana si postao novi igrač FK Željezničar. Da li si imao još neke ponude u ovom prelaznom roku i zbog čega si se odlučio za dolazak u Željezničar?

Imao sam puno poziva, a što se tiče konkretnih ponuda imao sam ih tri. Moj izbor je bio Željezničar, jer sam imao želju da obučem dres Želje pa smo se i brzo dogovorili.

U Željezničaru imaš priliku da sarađuješ sa Amarom Osimom, najtrofejnijim trenerom u BiH. Kakve su tvoje impresije o šefu stručnog štaba?

Od prvog treninga novi šef me iznenadio sa treninzima, sa ozbiljnošću i profesionalnošću. Drago mi je da imam privilegiju sarađivati sa trenerom kakav je Amar Osim.

 Foto: Reprezentacija.ba

Za Želju si zvanično debitovao u subotu u meču prvog kola Premijer ige BiH protiv Borca. Igru si ranije napustio zbog dva žuta kartona, ali mišljenje mnogih je da si upravo ti bio najbolji pojedinac na spomenutom duelu. Da li si zadovoljan svojim prvim nastupom i smatraš i da možeš pružiti još bolje partije u nastavku sezone?

Mislim da je cijela ekipa odigrala jako dobar meč,nedostajala nam je realizacija. Uvijek treba težiti ka boljem ja se isto nadam da ću u dresu Želje pružati još bolje utakmice da navijači, a i mi igrači slavimo pobjede. Žao mi je zbog kartona, ja sam kriv nitko drugi nije. Nadam se da će mi ovo biti lekcija za ubuduće što se tiče crvenih kartona.

Trenutno igraš na poziciji centralnog veznog, dok si u Mladosti nerijetko igrao i na drugim pozicijama u veznom redu. Da li ti najviše odgovara ova pozicija, koju si igrao protiv Borca?

Mislim da je ovo moja prava pozicija, šef zna najbolje šta mogu odigrati. U Mladosti sam igrao više pozicija i svaku sam odradio dosta korektno. Na šefu je da odlučuje. Gdje god da budem igrao, dat ću maksimum za pobjedu ekipe.

 Foto: Reprezentacija.ba

Možeš li ukratko opisati svoju dosadašnju karijeru. Sa koliko si godina počeo igrati fudbal, za koje si timove sve nastupao, ko je tvoj fudbalski uzor?

Sa pet godina sam počeo trenirati u NK Kiseljak, sa osam godina sam prešao u ŠN Bubamara gdje sam se zadržao do 14 godine. Svojim igrama sam skrenuo pažnju dosta klubova. Najkonkretniji je bio NK Široki Brijeg gdje sam proveo pet godina. Zadnja godina juniora, kao vezni igrač, na polusezoni sam postigao 16 golova i imao devet asistencija. Uslijedio je poziv bivšeg trenera Željezničara, Jiri Plišeka i dobio sam ponudu češkog prvoligaša Vysocina Jihlava.

Poslije polusezone u Češkoj, odlučio sam da se vratim u Premijer ligu u NK Vitez, koji je imao želju da me dovede. U razgovoru sa roditeljima kao izlazni junior bilo je bitno samo da igram, pa sam pristao na ponudu Viteza. U sezoni sam zabio šest golova i tri asistencije. Poslije dobre sezone u Vitezu dobio sam poziv FK Mladost. Svi znamo da Mladost svake godine izbaci četiri, pet mladih dobrih igrača. Svidjela mi se priča i pogled u budućnost predsjednika Mensura Mušije. Nakon nekoliko sastanaka dogovorili smo i sezona je bila jako uspješna. Dva boda su nas dijelila od Evrope, postigao sam tri gola i imao tri asistencije kao vezni igrač gdje sam svojim igrama skrenuo pažnju selektora Vinka Marinovića.

Poznato je da Željezničar ima veliku podršku svojih navijača na svom terenu, ali i u gostima. Da li tebi podrška s tribina daje dodatni motiv da budeš što je moguće bolji na terenu?

Naravno, na svome debiju sam osjetio da su navijači naš 12- ti igrač. Žao mi je što nismo pobjedu slavili sa navijačima, ali nadam se već u idućoj da ćemo slaviti.

 Foto: Reprezentacija.ba

Aktuelni si član U21 selekcije BiH. Koliko može naša mlada selekcija u tekućim kvalifikacijama i nadaš li se da ćeš u budućnosti postati A reprezentativac BiH?

Protiv Moldavije smo odigrali jako kvalitetnu utakmicu,otvorili smo kvalifikacije sa pobjedom i nadam se da ćemo nastaviti sa pobjedama i napraviti rezultat kakav svi želimo.Naravno, svi igrači imaju iste želje kao i ja, a to je da budem A reprezentativac. Uz dobre igre možda mi se i želje ostvare.

(Reprezentacija.ba)