FK Sarajevo, aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, večeras će od 19,45 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase” u susretu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona odmjeriti snage sa škotskim velikanom Celticom.

Uzimajući u obzir sve europske klubove koji su igrali protiv bh. predstavnika od nezavisnosti naše države, Celtic je uz engleski Newcastle (igrao protiv Željezničara u kvalifikacijama za Ligu šampiona) definitivno najzvučnije ime koje je stiglo u BiH.

Celtic je osvojio preko 100 trofeja u svojoj historiji, 50 puta je bio prvak Škotske, a u sezoni 1967. / 1968. postao je prvak Europe.

Prema kvotama kladionice “Mozzart” Celtic je favorit na Koševu.

Ova momčad je godinama dominantna u Škotskoj ligi (osam sezona u nizu prvak), gotovo svake sezone igra grupnu fazu Lige šampiona, a na Celtic Parku je u novembru 2012. godine poražena i Barcelona predvođena Messijem, Xavijem i Iniestom.

Svi ovi podaci govore da će Sarajevo večeras protiv sebe imati izuzetno jakog protivnika, što može biti samo dodatni motiv izabranicima Husrefa Musemića da pred više od 20-tak hiljada navijača pruže i više od makismuma.

Ekipa Celtica je favorit u večerašnjem duelu, ali u Sarajevu su svjesni šta ova utakmica može donijeti i sigurno će učiniti sve da obraduju svoje vjerne navijače.

Što se tiče igračkog kadra, Husref Musemić neće moći računati na Stanojevića, Pidru, Letića i Dupovca (svi povrijeđeni).

Prema najavama, Musemić bi trebao večeras izvesti sljedeći sastav:

Kovačević, Hodžić, Lazić, Šerbečić, Hebibović, Oremuš, Velkoski, Rahmanović, Milanović, Tatar i Ahmetović.

S druge strane, Celtic je doputovao u Sarajevo bez nekoliko standardnih fudbalera, ali trener Neil Lennon na raspolaganju ima izuzetno jak tim i skoro svi igrači ravnopravno konkurišu za startnih 11.

Utakmica Sarajevo – Celtic igra se od 19,45 sati uz direktan TV prijenos na MOJA TV.

(Reprezentacija.ba)