Mirza Kapetanović, nekadašnji fudbaler Sarajeva i bivši reprezentativac Jugoslavije je govorio za portal Reprezentacija.ba o današnjem meču Sarajeva i Celtica.

Sarajevo i Celtic će od 19,45 sati na stadionu “Asim Ferhatović Hase” igrati prvu utakmicu prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a Kapetanović kaže da će večerašnji duel biti pravi spektakl.

“To će biti veliki praznik za grad s obzirom da Celtic dolazi. Što se tiče prodaje ulaznica, vidim da ide odlično i da je oko 22.000 ulaznica rasprodato. To će biti veliki spektakl. Bilo bi lijepo pobijediti, ali naravno da će biti teško protiv Celtica. Navijači trebaju navijati sportski, da nema problema i da sve bude na jednom vrhunskom nivou”, govori Kapetanović za portal Reprezentacija.ba.

Mirza je bio član šampionske generacije FK Sarajevo iz sezone 1984. / 1985., a igrao je i kultne mečeve između Sarajeva i njemačkog HSV-a 1980. godine. HSV je tada u Kupu UEFA u prvom meču slavio sa 4:2, a u revanšu na Koševu je bilo 3:3.

“Moja generacija je igrala protiv HSV-a, Anderlechta i još nekoliko europskih ekipa. Protiv HSV-a smo u gostima imali prednost od 2:1, ali smo dobili tri crvena kartona i na kraju izgubili. Ovdje smo vodili isto 2:1, međutim Hrubesch nam je postigao tri gola. Bio je pun stadion, preko 40.000. U obje utakmice smo igrali odlično i mislim da je moja generacija bila vrhunska, pogotovo šampionska iz 1984. / 1985”, ističe nekadašnji fudbaler FK Sarajevo.

Kapetanović smatra da Bordo klub u budućnosti mora više šanse pružati mladim fudbalerima, koji prođu omladinske kategorije kluba.

“Moje razmišljanje je uvijek bilo da nema ekipe Sarajeva dok ne igraju fudbaleri koji su prošli omladinske kategorije ovog kluba. Moja generacija je imala devet igrača koji su rođeni u Sarajevu i krenuli od pionira. Nije bitno da li je fudbaler rođen u Sarajevu, međutim važno je da prođe pionire, kadete ili juniore. Mislim da je to najbolji put, jer mi nismo klubovi koji možemo davati ogromne pare za igrače sa strane, ali uvijek možemo napraviti dobre igrače. Sarajevo i Željo su uvijek bili rasadnik talenata.”

(Reprezentacija.ba)