Sinoć je u Tampereu odigrana utakmica trećeg kola grupe J kvalifikacija za Euro u kojoj je Finska sa 2:0 savladala Bosnu i Hercegovinu.

Finci su u ovom duelu biti bolji u gotovo svim segmentima i može se reći rutinski pobijedili letargičnu i blijedu našu selekciju.

Statistički gledano, Finska je 13 imala udaraca, a Zmajevi 11.

Ipak, Finska je pet puta šutirala direktno na naš gol, dok su izabranici Roberta Prosinečkog imali samo jedan udarac na gol golmana Finske.

Koliko su Finci bili borbeni najbolje pokazuje podatak da su čak pet puta blokirali naše udarce.

Naši sinoćnji protivnici su imali i više tačnih dodavanja (Finska – 423, BiH – 406).

BiH je bila uspješanija u samo dva segmenta i to posjedu lopte (53%) i broju kornera (Zmajevi izveli šest, a Finci četiri).

Nažalost, veći posjed lopte i korneri nam nisu donijeli ništa dobro, pa smo u Tampereu doživjeli prvi poraz u kvalifikacijama za Euro.

Što se tiče pogodaka na sinoćnjem meču, Finci su strpljivo čekali svoje šanse i dva puta iskoristili ogroman prostor, koji im je omogućen od bh. fudbalera.

Oba gola postigao je Pukki i oba puta je bio u idealnoj situaciji (prvi put ostao 1 na 1 sa Šunjićem, dok je drugi put izašao sam na Šehića i rutinski ga lobovao).

Junak meča Pukki imao je još nekoliko izglednih prilika i na kraju možemo biti sretni što smo izgubili sa samo dva gola razlike.

Iako je nedostatak Miralema Pjanića bio ogroman hendikep, to ne može biti opravdanje za naše reprezentativce, koji sinoć u Tampereu nisu pokazali ni borbu, ni želju ni htijenje.

Zmajeve veće u utorak 11. juna očekuje teško gostovanje u Torinu protiv lidera grupe Italije.

Italijani su u prva tri kola osvojili maksimalnih devet bodova, postigli 11 pogodaka, a nisu primili nijedan.

(Reprezentacija.ba)