Londonski rivali Chelsea i Arsenal večeras od 21:00 sat u Bakuu igraju finalni susret Europa lige.

Arsenalu će to biti drugo finale ovog takmičenja, ali i šansa za prvi trofej.

Prethodno je igrao u finalu sezone 1999/00 (tadašnji Kup UEFA), kada je u Copenhagenu nakon penala poražen od Galatasarayja.

Prošle sezone je zaustavljen u polufinalu od Atletico Madrida.

Foto: Alex Caparros/Getty Images

Bh. reprezentativcu Seadu Kolašincu (25) to će također biti šansa da stigne do prvog trofeja ovog takmičenja, a inače drugog u karijeri. Sa Arsenalom je prethodno 2017. godine osvojio FA Community Shield.

Chelsea i Arsenal do sada su odigrali 197 mečeva. Skor je na strani Arsenala koji je upisao 76 pobjeda naspram Chelseajevih 63, dok je 58 susreta završeno neriješenim rezultatom.

Chelsea je na putu ka finalu izbacio Malmo, Dynamo Kiev, Slaviju Prag i Eintracht Frankfurt.

Arsenal je s druge strane redom bio bolji od BATE Borisova, Rennesa, Napolija i Valencije.

Protekle sezone sastali su se dva puta. Chelsea je na Stamford Bridgeu slavio sa 3:2, dok je na Emiratesu bilo 2:0 za Arsenal.

“Obično protiv Arsenala bude otvoren meč. Imaju dva veoma opasna napadača Aubameyanga i Lacazettea. Veoma su opasni kao tim u fazi napada. Također su agresivni i sposobni da naprave presing, tako da neće biti lako igrati protiv njih”, poručio je trener Chelseaja Maurizio Sarri i dodao:

“Nismo htjeli ovo finale zbog Lige šampiona. Htjeli smo izboriti Ligu šampiona kroz Premier ligu, a onda osvojiti trofej. Ovo finale je veoma značajno za nas i mislim da zaslužujemo da ga osvojimo”.

Foto: Arsenal FC

Zanimljivo izlaganje na jučerašnjoj press konferenciji imao je trener Arsenala Unai Emery.

“Prva ideja koju sam morao da prenesem igračima ove sezone je da idemo na svako takmičenje. Kada smo počeli igrati Europa ligu, neki igrači su preferirali da igraju Premier ligu, što je u redu, ali ipak ja odlučujem kada će neko odmarati”, rekao je Emery i nastavio:

“Svake sezone pristupamo ovom takmičenju sa velikim fokusom, velikom ambicijom da uradimo nešto važno. Da osjetimo ovo takmičenje kao što ga želimo”.

Veliki hendikep za Chelsea moglo bi biti neigranje Kantea, koji je pretrpio povredu koljena.

Sarri neće moći računati na Loftus-Cheeka, Hudson-Odoija, Rüdigera i Ampadua.

S druge strane, kod Arsenala neće biti Ramseyja, Denisa Suáreza, Bellerína, Holding i Mkhitaryana, koji nije otputovao s ekipom iz sigurnosnih razloga.

Mogući sastavi:

Chelsea: Arrizabalaga; Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Alonso; Kanté/Kovačić, Jorginho, Barkley; Pedro, Giroud, Hazard

Arsenal: Čech; Kolasinač, Koscielny, Papastathopoulos, Mustafi, Maitland-Niles; Xhaka, Torreira; Aubameyang, Özil; Lacazette

(Reprezentacija.ba)