Nekadašnji bh. reprezentativac Dario Damjanović (37) još uvijek igra aktivno fudbal.

Dario je u februaru ove godine potpisao za Borac iz Šamca, a u razgovoru za 100posto.hr govorio je o periodu kada je igrao u Njemačkoj.

“Kaiserslautern je bio pun pogodak. Jer sam tu proveo dvije i pol godine, a zadnju godinu možda bi bolje bilo da sam prespavao… I to je valjda bila jedna životna škola. Glava bosanska nije se mogla nikako prebaciti tamo. Eto, pričajući i s Edinom Džekom, s kim sam i danas dobar, kad on kaže, koji je prošao Englesku i Italiju, da je nešto najbolje što igrač može da doživi je zapravo njemačka liga. Igrači ne moraju kucati na vrata u Njemačkoj nigdje, to nisam nikad prije niti kasnije nigdje doživio. Ukratko, meni su tamo sva vrata bila otvorena”, kaže Damjanović i dodaje:

“Evo anegdota… s obzirom da sam došao iz Modriče gdje sam svakog trećeg mjeseca dobivao neka primanja, u Hajduku je to također znalo biti jedno vrijeme neredovito, u Rusiji iskreno nisam to doživljavao i imao problema, jer tamo su bili nešto veći novci, pa kad dobiješ tu jednu plaću, mogao si pristojno živjeti pa i ako druga kasni. I dakle, kad sam došao u Njemačku, ostala je ta trauma da li će biti plaća ili neće, pa sam čak razmišljao da odem prvog u mjesecu, kad prođe ponoć, da vidim na bankomatu dali je leglo što.”

Za A selekciju BiH je odigrao 17 mečeva, postigao dva gola i igrao u generaciji sa Barbarezom, Salihamidžićem, a trenirao ga je i legendarni Ćiro Blažević,

“Uhvatio sam te neke tri generacije kad sam ja igrao, sa Sergejom Barbarezom, Salihamidžićem dok svog perioda u reprezentaciji. I mogu reći da atmosfera koja se dogodila tu između, pa baš kad su Salihamidžić i Barbarez se opraštali od nogometa, ta atmosfera dok je bio Ćiro, Fuad Muzurović, Baka Slišković, tad je atmosfera stvarno bila izvanredna. Sad nije to na nekom sličnom nivou, ali danas su igrači daleko kvalitetniji nego što smo mi bili tada. Ali ta atmosfera koja je bila kod Ćire kad sam bio u standardnih 11 je bila stvarno odlična”, istakao je Damjanović za 100posto.hr.

Nekadašnji bh. reprezentativac smatra da selektor Zmajeva Robert Prosinečki drži sve pod kontrolom.

“Ma ja znam da Robi to sve drži pod kontrolom, znam da su to momci, zvijezde, a koje su već pomalo u godinama, Džeko, koji sigurno pomaže Robiju… ali ja jako volim taj stil koji on nameće i to mi se jako sviđa kod ove reprezentacije. Vjerujem da mogu izboriti nastup na EP. Možda će trebati nešto više vremena, ali on je dosta stvari tu posložio. No tako je to u nogometu, na početku razgovora rekao sam da neke druge stvari mogu odlučiti, presuditi, a da ti nisi moćan da na to utječeš, tako da, treba vidjeti kako će sve ovo završiti”, zaključio je Dario.

(Reprezentacija.ba)