Wolfsburg je proteklog vikenda obilježio 10 godina od one historijske titule prvaka, povodom čega je organizovao druženje za igrače i stručni štab iz te čuvene generacije, koju su predvodili naši Zvjezdan Misimović (36) i Edin Džeko (33).

Razgovarao: Admir Vatreš, Reprezentacija.ba

Legendarni Miske bio je gost svog nekadašnjeg kluba, a za portal Reprezentacija.ba iznio je utiske sa tog susreta.

Foto. Instagram

“Fino je proteklo. Imali smo sve organizovano. Posjetili smo stadion, imali zajedničku večeru, malo proslavili, sjetili se starih uspjeha i lijepih trenutaka koje smo doživjeli zajedno. Došlo je dosta igrača, jedino su falili ovi što su još aktivni poput Džeke, Barzaglija, Hasebea, ali u biti većina je bila tu”.

Komšija sa Magathom

Među prisutnima je bio i Misimovićev tadašnji trener Felix Magath, sa kojim se često vidi.

“Viđamo se mi često. On mi je komšija u Munchenu. Obično tako kad se vidimo poslije dugo vremena pričamo o tim momentima”.

Kako kaže, ostao je u kontaktu sa nekoliko igrača iz te generacije, a jedan od njih je svakako Edin Džeko.

“Normalno, tu je Džeko. Čujem se još i sa Schäferom, Gentnerom… To su uglavnom ti igrači sa kojima sam najčešće u kontaktu”.

Foto: Instagram

Ta sezona u kojoj je bio prvi asistent lige sa čak 20 namještenih golova, za njega je nešto što će se teško ponoviti.

“Takve titule je teže osvojiti nego na primjer sa Bayernom. Ko zna da li će Wolfsburg to ikad ponoviti. Prva titula u historiji uvijek je nešto posebno”.

Nakon što je prošle godine jedva izborio opstanak preko doigravanja, Wolfsburg je proteklu sezonu okončao na odličnom šestom mjestu i ponovo će igrati u Evropi. Misimovića je iznenadio taj rezultat njegovog nekadašnjeg kluba.

“Iskren da budem, nisam očekivao da će se plasirati u Evropu, ali je mnogo ekipa kiksalo i oni su iskoristili tu šansu. Dolazi im sada novi trener, sigurno će se pojačati i na dobrom su putu da opet budu ime u Evropi”.

Morat ćemo bez Pjanića

Borba za naslov prvaka ove godine je bila vrlo interesantna. Odluka je pala u posljednjem kolu, a na tronu je ostao Bayern Munchen, što za Misimovića nije iznenađenje.

“Očekivao sam. Dortmund je imao toliko šansi, prednosti i meč lopti. Nisu to iskoristili i sami su krivi. Bayern nije bio toliko dominantan, pogotovo u prvom dijelu, ali eto na kraju nisu uspjeli”.

Zvjezdanov sin Luka nedavno je debitovao za U15 BiH na turniru u Crnoj Gori. Misimović kaže kako je Luka totalna suprotnost njemu.

“Hoće li krenuti mojim stopama? Mislim da je rano pričati o tome. Sigurno ima talenta, ne bi inače bio tu pozvan. Porediti se sa mnom ne može nikako. Skroz je drugi tip igrača, lijeva noga, brz, visok. Totalna suprotnost meni”.

Misimović već dvije godina obavlja funkciju savjetnika Izvršnog odbora FS BiH za pitanje fudbala, a ovog ljeta će u Butmiru organizovati fudbalski kamp za sve talentovane bh. dječake. Cilj mu je usmjeriti ih ka pravim vrijednostima i približiti im sport u pravom smislu.

Foto: Instagram

“U BiH ima mnogo talenata i toj djeci se treba pružiti šansa i osigurati najbolji uvjeti za rad. Mi im kroz ovaj kamp želimo ponuditi više od fudbala. Želimo da to bude njihova igra u kojoj će uživati, graditi se kao ličnosti i steći nove prijatelje”.

Pitali smo ga za kraj i šta očekuje od predstojećih utakmica reprezentacije BiH sa Finskom i Italijom i smatra li da možemo nadomjestiti Pjanićev izostanak.

“Pa, morat ćemo. Pjanića sigurno neće biti jednu utakmicu. Drugu ćemo još vidjeti. Postoji nada da će igrati protiv Italije. Izgubili smo dva boda protiv Grčke kući i sigurno da smo malo pod pritiskom. U Finskoj moramo dobiti, a protiv Italije da vidimo šta možemo izvući”, dodao je Misimović.

(Reprezentacija.ba)