Mostarski Velež nalazi se pred povratkom u Premijer ligu BiH, a jedan od najboljih igrača ove sezone je dvadesetogodišnji Seid Behram.

Behram je svoje prve fudbalske korake napravio upravo u Veležu, zatim je kao kadet otišao u Željezničar, bio u nekoliko europskih liga, da bi u februaru 2018. godine ponovo došao u mostarski klub.

Razgovarao: Muhamed Lepirica, Reprezentacija.ba

Seid je u tekućoj sezoni odigrao 19 susreta, postigao šest pogodaka, ubilježio jednu asistenciju, a na početku razgovora za portal Reprezentacija.ba govorio je o svojima nastupima, ali i igrama kompletnog tima.

“Ekipa igra dobro. Svi se maksimalno zalažemo na svakom treningu i utakmici da bi rezultati bili što bolji. Iako smo u drugom dijelu sezone izgubili nekoliko bodova, mislim da uz sve što smo pokazali, zaslužujemo to prvo mjesto i nadam se da ćemo tu i ostati. Što se mene tiče, zadovoljan sam kako stvari idu. Malo me poremetila teška povreda koju sam imao u prvoj polusezoni i zbog koje sam pauzirao dva mjeseca, ali hvala Bogu vratio sam se još bolji i drago mi je što svojim golovima i dobrim igrama doprinosim klubu i rezultatima.”

Velež je trentno prvoplasirani na tabeli Prve lige Federacije BiH i šest kola prije kraja ima jedan bod više od Olimpika. Behram smatra da Velež zaslužuje prvo mjesto i nada se da će on i njegovi saigrači naredne sezone igrati u društvu najboljih.

“Bodovna razlika se smanjila, ali sve je još u našim rukama. Ostalo je jos šest utakmica i nemamo prava na kiks. Svaki susret moramo maksimalno odraditi, jer klub sa ovakvom tradicijom i ovakvim navijačima zaslužuje igrati u našoj najboljoj ligi”, kaže Seid za portal Reprezentacija.ba.

Iako ima samo 20 godina, Seid je već nastupao u tri različite lige, Engleskoj, Francuskoj i Luksemburgu. Otkrio nam je kako je došlo do angažmana u Evertonu, Readingu i Lilleu.

“Kad ovako vratim film, stvarno imam šta za ispričati što se tiče moje dosadašnje karijere. U Želju sam otišao kao mlađi kadet gdje sam stvarno pružao odlične partije, kako u klubu, tako u reprezentaciji i to nije ostalo neprimjećeno. Prvo sam dobio poziv Evertona da dođem na 10 dana da treniram s njima, ali su na kraju odlučili da sam isuviše mlad za njih. Činjenica jeste da sam tada imao 16 godina i nisam baš bio spreman na tako veliki korak, iako je malo falilo da se taj transfer realizuje. Međutim, kako sam igrao nekoliko susreta dok sam boravio u Evertonu, malo se pročulo za mene i tako dobijem poziv Readinga. Tu su mi odmah ponudili profesionalni ugovor, iako su znali da će morati uložiti ogroman napor da se papirologija sredi. Odlučili da me dovedu kao 17- godišnjaka. Nakon godinu dana provedenih tu, radnu dozvolu nismo mogli završiti i morao sam nažalost napustiti klub, za koji me vežu jako lijepe uspomene i gdje sam stekao mnogo dobrih prijatelja”, priča nam Behram i nastavlja:

“Poslije toga javlja se francuski prvoligaš Lille, gdje su mi također ponudili dvogodišnji ugovor, samo se čekao dogovor izmedju između Lillea i Željezničara, koji na kraju nije postignut. Moja epizoda od skoro pola godine u Lilleu se završila. Nakon toga odlazim u Luksemburg, gdje sam proveo jednu sezonu poslije koje se vraćam u jedini klubu za koji mogu igrati srcem, a to je Velež. S obzirom da sam jako mlad prolazio sve te situacije i klubove, mislim da je čitav taj put jedno veliko iskustvo za mene, kako igračko tako i životno koje će mi mnogo značiti u nastavku karijere. Igranje i treniranje sa igračima poput Antona Ferdinanda (nastupao za Reading, odigrao preko 200 mečeva u Premiershipu), Eder (nastupao za Lille, osvojio Europsko prvenstvo sa Portugalom) ili Pavarda (nastupao za Lille i osvojio Svjetsko prvenstvo sa Francuskom), sigurno mi mnogo znači i nadam se da ću se jednog dana ponovo doći u društvo takvih.”

Seid je u Evertonu sarađivao i sa Robertom Martinezom, aktuelnim selektorom Belgije.

“Nakon nekoliko treninga odrađenih u Evertonu, Roberto Martinez me pozvao u svoju kancelariju da porazgovara sa mnom. U prvom momentu nisam mogao da vjerujem da sjedim za istim stolom sa jednim takvim trenerskim velikanom, koji je pokazao veliko poštovanje prema meni i prema državi iz koje dolazim. Za divno čudo, znao je mnogo toga o Mostaru i o Veležu. Danas kad gledam utakmice na TV-u na kojima on vodi reprezentaciju Belgije i trenira vrhunske svjetske igrače, budem malo ponosan na sebe jer sam sjedio s tim čovjekom u istoj prostoriji i pričao o fudbalu,” govori dvadesetogodišnji Mostarac.

Behram sa trenerom Rahimićem, foto: FK Velež

O treneru Veleža, Ibri Rahimiću, Behram ima samo riječi hvale.

“Ibro Rahimić je jedan vrhunski poznavalac fudbala, koji voli ovaj klub isto kao i ja i s puno ljubavi radi za Velež. Imam ogromno poštovanje prema njemu i prema načinu na koji radi svoj posao. Nakon dugih razgovora sa Ibrom i upravom Veleža te nakon svega sto sam prošao, odlučio sam da je najbolje da se vratim tu gdje je sve počelo. Podučen svim tim iskustvima u Engleskoj i Francuskoj, nastojim da pomognem Veležu koliko je god to u mojoj moći.”

Velež je već godinama u Prvoj ligi Federacije BiH, ali ima nevjerovatnu podršku svojih simpatizera. Behram govori kako su navijači Veleža za njega najbolji na ovim prostorima.

“Ja uvijek to govorim i nastavit ću govoriti, Velež ima najbolje navijače na ovim prostorima, Koliko ljudi vole ovaj klub, to je zaista nevjerovatno. Naravno, ja ih razumijem, jer sam dijete Veleža. Svojim navijanjem svu energiju prenose na nas igrače, što nam mnogo znači, posebno na gostujućim terenima kada nam je podrška najpotrebnija. Oni su uvijek uz nas i veliko im hvala na tome.”

Ofanzivac ima ugovor do 1. juna 2021. godine sa Veležom, ali kako kaže sada razmišlja samo o igrama u crvenom dresu i plasmanu u Premijer ligu BiH.

“Trenutno sam samo fokusiran na Velež i na ovih preostalih šest utakmica sto je ostalo, najbitnije mi je da uđemo u Premier ligu, a za ostalo ćemo vidjeti kad dođe vrijeme za to”, ističe Behram i za kraj razgovora se osvrće na U21 selekciju BiH, za koju ima pravo nastupa:

Seid u dresu U19 selekcije BiH, foto: Fudbalski savez BiH

“Prošao sam U17 i U19 selekcije BiH. Kada pogledam trenutnu generaciju mlade reprezentacije, sve su to moji drugovi s kojima sam igrao za kadetsku i juniorsku selekciju. Vidim da im dobro ide, selektor Marinović radi jako dobar posao. Što se mene tiče, zna se moj posao. Moram da treniram, radim, da se dokazujem svaki susret, pa ako selektor odluči da mi pruži priliku, naravno da sam tu,”

(Reprezentacija.ba)