Mario Vrančić, povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine iz lidera Čempionšipa, koji je u sedmoj minuti sudijske nadoknade derbija protiv drugoplasiranog Šefilda postigao eurogol za 2:2, u ekskluzivnom razgovoru za “Dnevni avaz” osvrnuo se na pohod Norviča na Premijeršip.

Slobodan udarac

“Često na treninzima ili poslije njih treniram slobodne udarce… No, kad je sudija dosudio faul za nas 18 ili 19 metara od gola Šefilda kod rezultata od 1:2 duboko u sudijskoj nadoknadi vremena, bio sam siguran da ću postići gol. To je za nas bio vrlo važan gol… Bio sam, jednostavno, spreman za tu situaciju, jer to treniram skoro svakog dana”, objašnjava Vrančić.

Taj gol će, vjerovatno, vrijediti 170 miliona funti ili skoro 200 miliona eura, koliko donosi ulazak u Premijeršip.

“Nisam to imao u glavi kad sam pucao taj slobodnjak. Činjenica je, međutim, da je to bio, kako sam već rekao, vrlo važan gol za ulazak u viši rang.”

Jeste li već počeli slaviti s obzirom na bodovnu prednost, a do kraja su još dva kola?

“Ma, koje slavlje, jarane! Nismo još postigli naš cilj. Možda možemo početi slaviti u subotu ako kod kuće pobijedimo Blekburn, ali polako. Bit će vremena za slavlje… Trenutno smo maksimalno fokusirani na predstojeću domaću utakmice s Blekburnom, a u posljednjem kolu gostujemo Aston Villi.”

Nema šanse da iko od nas već sada razmišlja o nekom slavlju.

Kakva je atmosfera u i oko kluba, u gradu, među navijačima?

“Vrhunska, top… Ni na prvi pogled nije teško zaključiti da su naši navijači veoma sretni i zadovoljni. I stil naše igre odgovara navijačima, postižemo dosta golova. Jednostavno, svaku utakmicu igramo za gol više. Postigli smo mnogo golova i u posljednjim minutama meča, što se ovdje posebno cijeni. Nikad ne odustajemo. Nikad. Postigli smo deset ili 12 golova u posljednjim minutama i to pokazuje naš karakter i duh. Pogotovo kod kuće, navijači nam daju veliki poticaj za borbu do posljednjeg sudijskog zvižduka”, govori Mario za “Dnevni avaz”.

Sanirana povreda

Nedavna povreda skočnog zgloba nije ostavila trag na Vašoj igri. Brzo se vraćate u top-formu?

“Zbog te povrede, koja me dva kola odvojila od tima, izgubio sam mjesto u startnoj postvi i sad se polako vraćam. Saigrač koji je igrao umjesto mene, veoma dobro je odradio svoje zadatke. Zabio je i neke golove tako da je i dalje starter. Šta je, tu je. Kad god dobijem šansu da igram, bez obzira na to koliko, nastojim uraditi nešto konkretno. “

Kakvi su Vaši planovi za narednu sezonu?

“Još jednu sezonu imam ugovor s Norvičem tako da trenutno nemam nekih drugih planova. Vidjet ćemo, nadam se da ću ostati ovdje i da ćemo narednu sezonu igrati u Premijeršipu.”

Povratak u državni tim kao kruna divne sezone

Neizbježna tema u svakom razgovoru s veznjakom Vrančićem je naš državni tim.

“Moje je da na najbolji način radim svoj posao na terenu, a zna se ko odlučuje hoću li ponovo dobiti poziv ili ne. Naravno, bio bih veoma sretan ako bih ponovo dobio poziv selektora… Bila bi mi velika čast da se u junu vratim protiv Finske i Itralije i ponovo obučem reprezentativni dres. To bi bilo top ili kruna ove divne sezone, ali ponavljam, ja ne odlučujem o tome. Vidjet ćemo “, rekao je Vrančić, koji sigurno može pomoći našem državnom timu.

(Reprezentacija.ba)