Derbi 27. kola Premijer lige BiH sutra će na Pecari odigrati Široki Brijeg i Zrinjski.

Zrinjski je trenutno drugoplasirani na tabeli sa četiri boda manje u odnosu na vodeće Sarajevo i još uvijek je u igri za naslov.

Trener momčadi iz Mostara, Blaž Slišković, smatra kako je još uvijek rano govoriti o raspletu sezone.

“Završnica je sezone, do kraja je još sedam kola, mogući su razni scenariji, može se desiti još neočekivanih rezultata kako vodećih tako i timova koji se bore za opstanak u Premijer ligi. Rano je nešto konkretnije govoriti iako je jasno da priželjkujemo što bolji ishod za nas. Suvišno je pričati o raspletu do zadnjih par kola gdje će sve biti konkretnije, rekao je Slišković i nastavio:

“Prije svega smo fokusirani na utakmicu sa Širokim i tako smo se cijeli tjedan i spremali. Razmišljali smo samo o njima i nismo vodili računa o tabeli i kalkulacijama. Išao nam je rezultat s Koševa itekako na ruku jer ova razlika više nije nedostižna. Još uvijek je to mirna razlika za FK Sarajevo ali vjerujem da više nisu sigurni u titulu kao što je bilo tri, četiri kola prije ovoga. Naši bolji rezultati u zadnje vrijeme, te nešto lošiji Sarajeva doprinijeli su tome da se prvenstvo opet otvori. Puno je neizvjesnije nego prije mjesec dana. To nam je i bio cilj, nadati se kiksu Sarajeva i u međuvremenu igrati dobro. Doveli smo time situaciju do neizvjesnosti i nadam se da će to potrajati do kraja jer mi vidimo svoju šansu ali je najvažnije da nastavimo ovaj niz i čekati još koji kiks Sarajlija”.

Osvrnuo se potom Slišković na sutrašnjeg protivnika.

“Ostavili su sjajan dojam na Koševu, jedan dio utakmice su izgledadli mnogo kvalitetnije u odnosu na Sarajevo. Bilobrk je na kraju svojim obranama ispao junak ali to je uostalom i njegov posao a o njegovim kvalitetama je suvišno bilo šta pričati. Široki je znao šta želi u Sarajevu i kroz analizu te utakmice znamo da će nam na Pecari biti veoma teško. Oni žele nastaviti kvalitetno igrati i dobiti nas. S druge strane mi moramo biti otvoreni prema naprijed, dolaziti u završnicu i pokušati dobiti. Kalukalcije nemaju nikakve svrhe. Mi ćemo dakle biti otvoreni a vjerujem da će i oni, te igrati za gol više. U odnosu na zadnji susret u kojem je bilo 1:1 ovo su sada potpuno drukčije momčadi. Mi se nadamo kvalitetnijoj igri nego tada”.

Trener Zrinjskog dao je svoj odgovor i na komentar da njegov tim ne igra najbolje, ali da osvaja bodove.

“Daj Bože da ostane tako a da postanemo prvaci. Ako Sarajevo izađe iz krize bit će svakako teško dostići prvo mjesto, ali eto i ta konstatacija je po meni pozitivna, ona govori da smo se prilagodili igračkom kadru koji je bio šarolik usljed ozljeda i nespremnosti nekih igrača. Uspjeli smo se pokrpiti i skupiti ekipu koja iga 90 minuta sa voljom, željom i htijenjem i upravo je to naš najveći dobitak. I sami igrači su svjesni da kvalitet ne može doći do izražaja usljed ozljeda i nespremnosti. Dosta tih momaka na koje smo računali nije bilo u stanju odgovoriti na pravi način i ostali su se stisli i počeli donositi dobre rezultate. Nisam ljubitelj statistika, najvažnije je tko će prvi presjeći vrpcu, a na koji način će to uraditi manje je važno”.

Slišković u sutrašnjem duelu neće moći računati na povrijeđene Stojkića, Galića i Bekića, te suspendovane Čirjaka i Stanića.

Meč na Pecari igra se od 17:00 sati uz prijenos na BHT1.

(Reprezentacija.ba)