Rukometna selekcija BiH sinoć je u tuzlanskom Mejdanu u meču četvrtog kola grupe 5 kvalifikacija za EP deklasirala Finsku rezultatom 31:19 i došla do treće pobjede.

Izabranici Bilala Šumana trenutno su prvi u grupi sa šest bodova (toliko ima i Češka) i u preostala dva kola potreban im je bod kako bi izborili historijski plasman na Europsko prvenstvo.

Poznato je da će na EP ići po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe (ukupno osam grupa) i četiri najbolje trećeplasirane.

Ukoliko bi naša selekcija na domaćem terenu odigrala neriješeno sa Bjelorusijom, kolo prije kraja bi osigurala plasman na EP (imali bi dva boda više od Bjelorusije i bolji međusobni duel, s obzirom da smo u prvom kolu slavili u Minsku).

U najgorem slučaju, ako bi bh. rukometaši izgubili u posljednja dva kola od Bjelorusije i Češke, bili bi trećeplasirani u grupi, ali sa izglednim šansama da odu na EP kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Važno je naglasiti da se pri određivanju najboljih trećeplasiranih selekcija brišu bodovi protiv posljednjeplasiranog tima iz grupe, a u obzir se uzimaju rezultati sa prve dvije selekcije.

Bh. rukometaši naredni susret igraju 12. juna na svom terenu protiv Bjelorusije, dok je posljednji duel na programu 16. juna u gostima protiv Češke.

Tabela nakon četiri odigrana kola u grupi 5:

1.BiH – 6 bodova, gol razlika 111:99
2. Češka – 6 bodova, gol razlika 112:102
3. Bjelorusija – 4 boda, gol razlika 111:106
4. Finska – 0 bodova, gol razlika 92:119

(Reprezentacija.ba)