Transfermarkt izabrao je 11 najvrijednijih igrača rođenih u Berlinu, a među njima se našao i bh. reprezentativac i član Middlesbrougha Muhamed Bešić (26).

Bešićeva vrijednost procijenjena je na 5 miliona eura.

Ovaj tim čine još Bredlow (Nurnberg, 700 hiljada eura), Rudiger (Chelsea, 45 miliona eura), J. Boateng (Bayern Munchen, 30 miliona eura, Brooks (Wolfsburg, 15 miliona eura), Schulz (Hoffenheim, 20 miliona eura), Mittelstadt (Hertha Berlin, 9 miliona eura), Maina (Hannover, 4.5 miliona eura), Philipp (Borussia Dortmund, 15 miliona eura), K. P. Boateng (Barcelona, 8 miliona eura) i Bellarabi (Bayer Leverkusen, 15 miliona eura).

Bešić je rođen u Berlinu 10. septembra 1992. godine.

Prve fudbalske korake napravio je u SpVgg Tiergartenu i Reinickendorfer Füchseu, a potom je u dobi od 14 godina prešao u TB Berlin.

Dvije godine kasnije potpisao je za HSV, u čijem dresu je zabilježio i profesionalni debi.

Prijelomni trenutak njegove karijere bio je prelazak u Ferencvaros 2012. godine. Dobrim igrama izborio je i poziv u reprezentaciju BiH, a briljantan nastup na SP-u u Brazilu 2014. godine donio mu je transfer u Everton.

Konstantne povrede spriječile su ga da napravi nešto više u ovom klubu, koji je napustio nakon četiri godine i skrasio se u Middlesbroughu.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)