Pobjedom na sarajevskom derbiju, iako to njihov trener Husref Musemić još uvijek ne želi priznati, FK Sarajevo definitivno je došao u “pole-position” za osvajanje titule prvaka BiH. Bordo tim je i glavni kandidat za osvajanje Kupa BiH, igra najljepši fudbal koji je PL BiH vidjela posljednjih nekoliko godina, a uz sve to promoviše i mlade igrače svog pogona (u posljednjoj utakmici Kupa BiH igralo je čak osam igrača iz Akademije FK Sarajevo). Sama pobjeda od 0:3 nad Željezničarom u gostima bila je najveća pobjeda na Grbavici koju je Sarajevo ostvarilo još od 1955. godine.

A odgovor na pitanje kako je FK Sarajevo od sezone koju su počeli katastrofom protiv Atalante došlo do sezone iz snova – najvećim dijelom krije se u sistematskom radu i odlukama predsjednika Valentina Ilievskog i direktorice Sabrine Buljubašić, te Uprave kluba.

Husref Musemić, Foto: FK Sarajevo

Da se svaki sistem ozbiljno organizuje i uhoda treba nekoliko godina, a iako bez prevelikog ranijeg iskustva u elitnom bh. fudbalu, čelnicima FK Sarajevo trebalo je oko dvije godine da pohvataju konce i uspostave sistem organizacije FK Sarajevo kakav sami smatraju najboljim. Osim sistema rada i pravih odluka, za dobre rezultate bilo je potrebno još dovesti dobrog trenera i sportskog direktora, pa je sa dolaskom Husrefa Musemića i Emira Hadžića riješen i taj problem. Možda je trebalo i ranije, ali u tekuću sezonu ušlo sa punim operativnim sportskim kapacitetom kluba.

A da su Ilievskom, kao izuzetno uspješnom biznismenu i menadžeru svjetskog ranga, bitni dugoročni ciljevi pokazala je i odluka nakon katastrofe od Atalante. Musemićev odlazak je tada tražila većina navijača, no predsjednik Ilievski stao je na Musemićevu stranu, te mu osim ostanka na klupi ponudio i da odmah potpišu dodatno produženje saradnje, ali uz uslov da mora afirmisati mlade igrače.

Direktorica Sabrina Buljubašić, Foto: FK Sarajevo

Rezultat takve odluke: FK Sarajevo je pred osvajanjem Premijer lige BIH i Kupa BiH, a uz to u polufinalu ovogodišnjeg Kupa BiH igralo je čak osam igrača iz Akademije (Kovačević, Kurdić, Pidro, Mustafić, Đokanović, Salčin, Resić i Hasanović), FK Sarajevo je Mujakića prodalo za više od 2 miliona KM, u U21 reprezentaciji BiH igraju četiri igrača iz bordo tima…

Predjednik Uprave Senad Jahić i koordinator za sprot Emir Hadžić Foto: FK Sarajevo

Dovođenje Emira Hadžića za sportskog direktora, preciznije koordinatora za sportska pitanja, rezultiralo je puno racionalnijoj transfer politici. Ako se usporede posljednje i pretposljednje dvije godine FK Sarajevo je dovelo 10 igrača manje (17, umjesto 27), a većina njih je dovedena ciljano i danas su ključni igrači bordo tima. Uz to najbolji igrači prestali su besplatno, čudnim okolnostima, napuštati klub, a Klub je počeo dovoditi samo igrače koji nemaju samo dobar CV nego dolaze iz klubova ili liga koje garantuju da će Musemić odmah od njih imati koristi.

Uz to čelnici FK Sarajevo odlučili su ne prodavati svoje ključne igrače. Prodati Mujakića bio je neophodan potez, ali je i u njegovom transferu dogovoreno da ostane do kraja sezone i pomogne timu osvojiti titulu. Mujakiću je odmah dovedena zamjena, a ostatak ključnih igrača je zadržan bez obzira na inostrane ponude.

Koliko će FK Sarajevo biti konkurentno na europskoj sceni ostaje da se vidi, ali sigurno je da je u BiH napravilo značajan organizacijski i sportski iskorak.

Foto: FK Sarajevo

FK Sarajevo ostaje da riješi još jedan važan problem, koji muči i druge bh. klubove, a to je nepostojanje kvalitetnog trenerskog kadra u omladinskom sektoru koji može stvarati elitne mlade igrače zanimljive najvećim europskim klubovima. Npr. Dinamo Zagreb riješio je to investiranjem u edukaciju svojih trenera u najrenomiranijim europskim školama i klubovima. No, kako FK Sarajevo u svojim redovima već ima najtrofejnije trenere omladinskih kategorija (koji su npr. jednog Mujakića od prvih koraka afirmisali u starije kategorije, čak i pod prijetnjama za vlastitu sigurnost), sigurno je kako će i ovaj dio doći na red da se riješi kroz pravilniju sistematizaciju i raspored već uspješnih trenera i dodatnu edukaciju postojećeg preostalog kadra.

Uz finansijsku stabilnost koji donose strani vlasnici, te nastavak organizacije i rješenja preostalih problema od strane čelnika kluba – FK Sarajevo može vrlo lako napraviti iskorak koji bi mogao postati nedostižan za sve druge bh. klubove.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)