U subotu i nedjelju su odigrani mečevi 25. kola Premijer lige BiH, a u fokusu je bio najveći bh. derbi između Željezničara i Sarajevo.

Prvoplasirano Sarajevo je pokazalo snagu sa 3:0 bilo bolje od gradskog rivala.

Zrinjski je rutinski pobijedio Krupu na svom terenu i zadržao šest bodova zaostatka za Sarajevom. Mostarci pet kola u nizu nisu primili pogodak.

Minimalne trijumfe ostvarili su Sloboda i Široki, Tuzla je u gostima bila bolja od Mladosti, dok je duel Radnik – Čelik okončan bez pobjednika.

Željezničar – Sarajevo 0:3

Najveći bh. derbi (118. prvenstveni) odigran je na stadionu Grbavica gdje je Željezničar deklasiran od Sarajeva sa 0:3. Izabranici Husrefa Musemića su bili u blagoj krizi (prije ovog meča remizirali sa Krupom 0:0 i izgubili od Zrinjskog 0:1), ali su u subotu na Grbavici postigli tri pogotka i zasluženo slavili protiv najljućeg rivala. Lazić, Velkoski i Tatar su pogađali za Bordo tim, koji je tako ostvario najveću pobjedu na Grbavici u duelu sa Željom još od daleke 1955. godine. Sarajevo je prvo na tabeli sa šest bodova više od Zrinjskog, dok je Željo sada četvrti i ima tri boda manje od trećeplasiranog Širokog.

Foto: Damir Hajdarbašić, FK Željezničar

Sloboda – Zvijezda 09 2:1

Sloboda je pet kola u nizu bila bez pobjede, a onda je u subotu na Tušnju savladala Zvijezdu 09 rezultatom 2:1. Ipak, utakmica nije dobro počela za Tuzlake. Predragović je u 27. minuti doveo Zvijezdu u vodstvo od 0:1. Gosti su imali prednost sve do 82. minute, a onda je Vidović izjednačio na 1:1. Isti igrač je u 88. minuti postigao drugi gol na današnjem meču i donio tri boda Slobodi. Ekipa Slobode je sada sedma sa 34 boda i kasni samo dva boda za četvrtim Željom. S druge strane, Zvijezda se nalazi na 10. mjestu sa 24 osvojena boda.

Radnik – Čelik 0:0

Radnik i Čelik su u Bijeljini odigrali jedini susret 25. kola Premijer lige BiH bez pogodaka. Radnik je dominirao u ovom meču, ali nije mogao naći put do mreže golmana Pavlovića. Najbolju šansu za Radnik imao je Đurić u 16. minuti, ali nije uspio realizovati penal. Momčad Radnika je nakon 25 odigranih kola šesta sa 34 boda, a Čelik je peti sa bodom više. Obje ekipe su u borbi za plasman u kvalifikacije za Europa ligu.

Mladost DK – Tuzla City 0:2

Fudbaleri Mladosti iz Doboja kod Kaknja nastavili su sa lošom formom i doživjeli treći vezani poraz. Mladost je na domaćem terenu izgubila od Tuzle sa 0:2. Dovstruki strijelac za Tuzlu bio je sjajni Vojo Ubiparip. Mladost u posljednja četiri kola nije postigla nijedan gol, a trenutno je na osmoj poziciji sa 30 bodova. Tuzla City se nakon ove pobjede zauzima deveto mjesto sa 29 osvojenih bodova.

Zrinjski – Krupa 2:0

Nakon što je u prošlom kolu u velikom derbiju pobijedio Sarajevo u gostima, Zrinjski je jučer (nedjelja) u Mostaru bez većih problema savladao posljednjeplasiranu Krupu rezultatom 2:0. Čurjurić i Bencun su pogađali za treću uzastopnu pobjedu popularnih “Plemića”. Trostruki prvak BiH iz kola u kolo diže formu i u posljednjih pet utakmica nije primio gol. Zrinjski je drugi i ima šest bodova manje od Sarajeva, a u narednom kolu dočekuje Želju. Momčad Krupe je zadnja sa 18 bodova i ima veoma male šanse da očuva premijerligaški status.

Široki Brijeg – GOŠK 1:0

Široki Brijeg polako ulazi u formu i u duelu 25. kola Premijer lige BiH bio je bolji od GOŠK-a sa 1:0. Gol za tri boda postigao je Ćorić. Širokobriježani su treći na tabeli sa 39 bodova, a najvjerovatnije će igrati i finale Kupa BiH. Interesantno da je Široki ove sezone odigrao najviše neriješenih mečeva i to čak 12. Ekipa GOŠK-a je pretposljednja na tabeli sa 20 bodova i ima zaostatak od četiri boda u odnosu na desetoplasiranu Zvijezdu 09 (deseto mjesto garantuje opstanak u Premijer ligi BiH).

Tabela nakon 25 odigranih kola:

1.Sarajevo – 56 bodova
2. Zrinjski – 50 bodova
3. Široki Brijeg – 39 bodova
4. Željezničar – 36 bodova
5. Čelik – 35 bodova
6. Radnik – 34 boda
7. Sloboda – 34 boda
8. Mladost DK – 30 bodova
9. Tuzla City – 28 bodova
10. Zvijezda 09 – 24 boda
11. GOŠK – 20 bodova
12. Krupa – 16 bodova

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)