Večeras se od 19,30 sati na Grbavici igra najveći bh. derbi između Željezničara i Sarajeva.

Mi vam donosimo najvažnije stvari koje trebate znati o večerašnjoj utakmici.

1.Željo uspješniji u međusobnim duelima

Željezničar i Sarajevo su do sada odigrali 137 zvaničnih utakmica. Željo je uspješniji, ostvario je 43 pobjede, 53 meča su okončana bez pobjednika, dok Sarajevo ima 41 trijumf. Gol razlika je na strani Željezničara (166:162).

2. Irfan Peljto sudi vječiti derbi

Čast da bude glavni arbitar večeras na Grbavici pripala je Irfanu Peljti, po mnogima najboljem bh. sudiji. Peljto je do sada sudio četiri gradska derbija između Željezničara i Sarajeva. O kakvom se sudiji radi, najbolje pokazuje čijenjica da je ove sezone dijelio pravdu na utakmici grupne faze Europa lige između Salzburga i Rosenborga.

Foto: Damir Hajdarbašić, BiH.ba

3. FK Sarajevo skuplje od FK Željezničar

Prema podacima Transfermarkta, Sarajevo vrijedi 9.28 miliona eura, a Željezničar 6,7 miliona eura. Najskuplji igrač Sarajeva je Nihad Mujakić (vrijedi milion eura), dok Vedran Kjosevski vrijedi najviše u Želji (600.000 eura).

Prema kvotama kladionice “Mozzart” Željo je favorit protiv Sarajeva.

4. Utakmica u direktnom TV prijenosu

Duel sa Grbavice direktno će prenositi MOJA TV. Ovo je postala praksa, pa se gotovo svaki derbi između Željezničara i Sarajeva u posljednje vrijeme može gledati samo na kanalu MOJA TV. Snimak će biti večeras oko 23,00 sati na BHT1.

5. Sarajevo se bori za titulu, a Željo za plasman u Europu

Nakon 25 odigranih kola Premijer lige BiH Sarajevo je prvo i ima šest bodova više od drugoplasiranog Zrinjskog. S druge strane, Željezničar je treći, ima 36 bodova koliko ima i četvrtoplasirani Široki. Evidentno je da će se do kraja sezone Sarajevo boriti za titulu šampiona, dok će Željo težiti da osvoji treće ili četvrto mjesto, koje garantuje nastup u kvalifikacijama za Europa ligu.

6. Ulaznice se mogu kupiti i danas

Iako su ulaznice za večerašnji susret trebale biti u prodaji još samo jučer, naknadnom odlukom MUP-a KS karte se mogu kupiti i danas od 10,00 sati na parkingu preko puta stadiona Grbavica. Južna tribina košta 5 km, sjeverna i istočna po 10 KM, zapadna 20 KM, dok su dječije karte za istok i sjever po 3 KM. Ovo se odnosi samo za navijače FK Željezničar.

Foto: fkzeljeznicar.ba

7. Osim i Musemić se sastaju četvrti put

Večerašnji susret će biti četvrti međusobni između Amara Osima i Husrefa Musemića (u obzir uzeti susreti kada su Osim i Musemić bili na klupama Želje i Sarajeva). U prethodna tri, Osim je slavio jednom, dok su dva meča završena bez pobjednika. Zanimljivo da su u te tri utakmice oba tima postizala po najmanje jedan gol.

8. Klubovi kombinovano daju šest mladih reprezentativaca BiH

Večeras bi na Grbavici mogli gledati veliki broj mladih bh. reprezentativaca. Osim Vedrana Kjosevskog, koji je A reprezentativac, Željo u mladoj selekciji BiH ima Harisa Hajdarevića i Anela Šabanadžovića. Za razliku od Željezničara, Sarajevo nema A reprezentativca, ali ima čak četiri U21 i to Vladana Kovačevića, Nihada Mujakića, Selmira Pidru te Halida Šabanovića.

9. U posljednjih pet derbija postignuto 13 golova

Godinama unazad sarajevski derbi bio je sinonim za neriješen rezultat i to pretežno 0:0. Ipak, u posljednje dvije sezone situacija je mnogo bolja, pa je na zadnjih pet gradskih derbija postignuto 13 pogodaka. Sarajevo je u prvom duelu ove sezone slavilo na stadionu “Asim Ferhatović Hase” sa 2:1.

10. Sarajevo četiri i pol godine bez pobjede na Grbavici

Što se tiče utakmica na Grbavici, Željezničar u zadnjih šest susreta ne zna za poraz protiv Sarajeva. Plavi su pobijedili u tri meča, dok su tri okončana bez pobjednika. Sarajevo je posljednji put slavilo na Grbavici 2. novembra 2014. godine rezultatom 1:0.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)