Bh. koÅ¡arkaÅ¡ki struÄnjak, Samir Selesković (49), nedavno je bio gost grÄkih velikana Olympiacosa i Panathinaikosa, gdje je imao priliku upoznati metode rada ameriÄkih trenera Davida Blatta i Ricka Pittina.

“Kad ste u Olympiacosovoj dvorani u Pireju, nigdje ne možete vidjeti niÅ¡ta zelene boje. Isto tako, kad uÄ‘ete u Panathinaikosovu OAK-u, nigdje niÅ¡ta nema crveno. Ne znam da li je potrebna bolja ilustracija koliko rivalstvo vlada izmeÄ‘u dva najveća grÄka kluba”, govori Samir Selesković za “Dnevni avaz”.

NekadaÅ¡nji koÅ¡arkaÅ¡ki reprezentativac Bosne i Hercegovine, a već gotovo dvije decenije trener u Turskoj, gdje je zavrÅ¡io igraÄku karijeru i gdje dugo živi, imao je zaista jedinstveno iskustvo.

Prate i juniore

Po desetak dana je proveo u Atini, kao gost Olympiacosa i Panathinaikosa, spojio na taj naÄin “Crvene” i “Zelene” koji se, inaÄe, prave kao da “onaj drugi klub†ne postoji…

Osjetio je Samir kako diÅ¡u dva evropska velikana i, Å¡to je njemu najbitnije, vidio iz prve ruke metode rada ameriÄkih trenerskih divova – prvo David Blatta na klupi Olympiacosa, a potom i Rick Pittina u Panathinaikosu.

“I jednog i drugog krasi straÅ¡an profesionalizam u kojem nema improvizacije. Recimo, mene je Pittino veÄe uoÄi euroligaÅ¡ke utakmice pozvao da s njim idem na utakmicu juniora Panathinaikosa! Jednostavno, on je trener tog kluba i želi biti upućen u sve”, kaže Selesković kojeg je impresionirao joÅ¡ jedan detalj vezan za Pittina:

“Poslije svakog treninga, on ostaje s visokim igraÄima i sa njima, uz podrÅ¡ku asistenata, radi na tehnici. Svaki igraÄ tokom tih dvadesetak minuta po 100 puta ponovi vježbu. Kad to pomnožite sa brojem treninga u sezoni, dobijete zastraÅ¡ujuću brojku. Cilj je da igraÄ usvoji odreÄ‘ene kretnje i da to po automatizmu radi i na utakmici. To je svrha svega”.

Kao glavnog trenera za individualni rad sa mladim igraÄima u turskom prvoligaÅ¡u Tofasu, Seleskovića je posebno interesiralo kako tom segmentu pristupaju Blatt i Pittino. Ono Å¡to je video, oduÅ¡evilo ga je…

Timski rad

“ÄŒak i u zgusnutom rasporedu, opterećenim i Euroligom i domaćim takmiÄenjima, Blatt i Pittino mnogo polažu na dodatni rad i to bez obzira da li je rijeÄ o mladim ili onim iskusnijim, glavnim igraÄima. Naravno, najveće zvijezde se viÅ¡e Å¡tede, ali i oni su u tom programu. Niko ne radi ono Å¡to želi, već Å¡to mu se kaže”, istiÄe Selesković.

Samir je godinama radio u euroligaÅ¡u Fenerbahceu, na najviÅ¡em nivou, asistirao struÄnjacima kao Å¡to su Bogdan Tanjević i Neven Spahija. Sada je imao iskustvo i sa vrhunskim ameriÄkim trenerima.

“Fasciniralo me je koliko Blatt i Pittino imaju povjerenja u svoje asistente, mnogo viÅ¡e nego Å¡to sam vidio i doživio u nekim drugim ekipama. Daju im veliku odgovornost u pripremi utakmice. Znate, kad trener ne respektira pomoćnike to igraÄi odmah osjete. MeÄ‘utim, ovdje svi rade kao tim, uz maksimalno obostrano uvažavanje”; rekao je Selesković, koji je veoma zadovoljan stanjem u Tofasu.

“Radim sa svim talentima, naglasak je na generaciji igraÄa roÄ‘enih 2003. i 2004. godine. IgraÄi znaÄajno napreduju, mnogi od njih kucaju na vrata prvog tima, kao i reprezentativnih selekcija”, rekao je Selesković.

Sjajni Marković

Seleskovićev Tofas iz Burse zauzima odliÄno treće mjesto na tabeli veoma jakog Å¡ampionata Turske (omjer 15-7), odmah iza euroligaÅ¡a Anadolu Efesa (18-3) i Fenerbahcea (17-3).

No, Samir kao najuspjeÅ¡nijeg trenera u Turskoj u ovom momentu istiÄe svog nekadaÅ¡njeg reprezentativnog saigraÄa, velikana bh. koÅ¡arke Nenada Markovića, koji predvodi Gaziantep (14-8).

“Nenadov Gaziantep je Äetvrti, Å¡to je u odnosu na oÄekivanja, kvalitet timova i snagu lige, možda i najbolji rezultat od svih klubova. Marković pravi sjajan posao. Njegov tim igra odliÄno, protiv Efesa su imali Å¡ut za pobjedu”, kaže Selesković za “Dnevni avaz”.

Na klupi Celticsa

Za razliku od Blatta, NjujorÄanin Pittino (66) do dolaska u Panathinaikos u decembru proÅ¡le godine, kompletnu trenersku karijeru proveo je u Sjedinjenim AmeriÄkim Državama, gdje je postao legenda tamoÅ¡nje univerzitetske koÅ¡arke (NCAA).

Jedini je trener koji je tri razliÄite ekipe (Providence, Kentucky, Louisville) odveo do finalnog turnira NCAA lige. Titule je osvajao 1996. i 2013. godine, mada je ovaj drugi naslov oduzet Louisvilleu zbog krÅ¡enja propisa. Prije pet godina postao je Älan Kuće slavnih u Springfieldu.

U NBA je kao glavni trener radio u dva navrata, od 1987. do 1989. godine u New York Knicksima te od 1997. do 2001. u Boston Celticsima

S Lebronom u Clevelendu

Blatt (59) bio je, kao trener, klupski prvak Evrope s izraelskim Maccabijem (2014. godine), a reprezentativni kao selektor Rusije (2007).

Iako je roÄ‘en u Bostonu, najveći dio igraÄke i trenerske karijere proveo je u evropskoj koÅ¡arci.

Imao je Blatt i izlet u NBA ligi.

NeÅ¡to manje od dvije sezone, od juna 2014. do januara 2016. godine, bio je trener Cleveland Cavaliersa, kada je za tu ekipu nastupao i slavni NBA igraÄ LeBron James.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)