Grčka protiv koje igramo večeras u Zenici drugu utakmicu kvalifikacija za Euro 2020 nalazi se deset mjesta lošije rangirana na FIFA listi od Bosne i Hercegovine. Mi smo 35., a Grčka 45. ekipa svijeta.

Skibbe nije izdržao do kraja Lige Nacija

Grci su u predvođeni njemačkim trenerom Michaleom Skibbeom bili ispred BiH u kvalifikacijama za SP 2018, ali su u baražu za Mundijal deklasirani od Hrvatske. Ostavili su Skibbea na klupi i za UEFA Ligu nacija, ali nije dočekao da do kraja takmičenja ostane selektor Grčke.

Porazi od Finske i Mađarske koštali su ga posla, a zamijenio ga je Angelos Anastasiadis koji je prethodno dvije godine bio bez posla. Ne baš previše poznat trener trenersku karijeru je gradio u grčkim klubovima, a jedini pehar ima iz 2003. godine kada je sa PAOK-om osvojio Kup Grčke.

Najavio pobjedu u Zenici

Anastasiadis je Grčku ukupno do sada vodio u tri utakmice. Do kraja Lige Nacija pobijedio je Finsku kući, a zatim izgubio od Estonije, također kući. U prvom kolu Kvalifikacija za Euro 2020 slavio je u gostima protiv Lihtenštajna sa 0:2.

Zanimljivo, predstavlja trenera koji svaki put najavljuje pobjedu, pa tako i uoči večerašnje utakmice protiv BiH.

“Nas zanima samo pobjeda, bez obzira da li igramo na svom terenu ili u gostima. Osjećam veliku odgovornost, jer nakon dugo vremena jedan Grk je ponovo selektor u reprezentaciji. Ako se plasiramo na Euro, to će nam mnogo značiti”, riječi su selektora Grčke na press konferenciji na Bilinom Polju.

Brojni problemi sa povredama u Grčkoj

Anastasiadis će se morati pouzdati u ratnički neumorni mentalitet svojih igrača, jer mu nedostaje čak osam igrača. Prvo su otkazali stoperi Manolas (Roma), Retsos (Bayer) i Papadopoulos (HSV), bekovi Torosidis (Olympikaos) i Stafylidis (Augsburg), vezni igrači Mantalos (AEK) i Christodoulopoulos (Olympiakos), a u subotu se tokom susreta protiv Lihtenštajna povrijedio i Mitroglou (Galatasaray). Da ga sreća bar malo pogleda pobrinuo se stoper Arsnala Sokratis koji je trenirao na Bilinom Polju i koji bi trebao igrati protiv BiH nakon što je propustio utakmicu protiv Lihtenštajna.

Pjanić više vrijedi na tržištu od cjelokupne prve postave Grčke, Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

U Lihtenštajnu su igrali formacijom 4-2-3-1 u sastavu Vlachodimos – Siovas, Koutris, Samaris, Fortunis – Zeca, Korumpelis – Bakakis, Masouras, Bakasetas – Mitroglou. Sam Pjanić vrijedi na tržištu više od ove postavke, jer ga Transfermarkt procjenjuje na 70 miliona eura – pet miliona više od ovih prvih 11 Grčke (naša postavka protiv Armenije vrijedi 126 miliona eura).

Ono gdje su BiH i Grčka izjednačene je prosječna starost ekipe koji je jednak – 26.5 godina.

Grčki mentalitet usađen od 2004. godine i danas je opasan za protivnike

Grčka nema ni Džeku ni Pjanića, ali ima taj već toliko puta spomenuti mentalitet i uvjerenje da se trud i borba u konačnici uvijek nagrade – uvjerenje koje ih drži još od 2004. godine kada su postali prvaci Europe.

Ipak, današnja reprezentacija Grčke je ekipa protiv koje Zmajevi moraju igrati na rezultat.

Strpljivo i bez ljepote, ali na rezultat koji bi nam uveliko olakšao nastavak kvalifikacija.

>>> Susret BiH – Grčka prenosi 15 TV kanala

Prosinečki dan prije utakmice objavio sastav

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)