Koliko god bio rutiner sa 100 nastupa u dresu reprezentacije BiH, utakmice protiv Grčke poseban su izazov za Edina Džeku. Više psihički, nego igrački.

Kapiten reprezentacije BiH u posljednja dva meča protiv Grčke potpuno je naivno, poput nekog početnika, nasjeo na provokacije protivnika i time napravio štetu svojoj ekipi.

U kvalifikacijama za SP 2018 na gostovanju u Pireju Džeko je skinuo šorc protivniku i dobio isključenje, te smo sa igračem manje uz dodatnu nervozu u konačnici ispustili vodstvo, što nas je možda i koštalo plasmana na Mundijal u Rusiju.

Na utakmici u Zenici, Džeko je poslije meča započeo tuču tako što je rukom udario po licu Manolasa. Bh. kapiten je kažnjen “samo” novčano, ali je zbog te gužve suspendovan Bešić, te i Mešin pomoćnik Gilli što je, prema mišljenju stručnjaka, dobro uzdrmalo reprezentaciju BiH te kasnije donekle kumovalo lošoj utakmici protiv Kipra (poraz 3:2) i definitivnom oproštaju od plasmana u Rusiju.

>>> Susret BiH – Grčka prenosi 15 TV kanala

Za nadati se kako je Edin Džeko potpuno psihički spreman za novi izazov protiv Grčke, u kojem će sasvim sigurno ponovo biti meta provokacija. Ipak, ako ga treći put uspiju isprovocirati, samo će moći kriviti sebe.

Grčka i ovako ranjena bez osmorice igrača predstavlja nam jednog od najnepoželjnijih protivnika i sigurno je da im možemo parirati i eventualno ih pobijediti jedino ako svi igrači u ovaj meč uđu hladne glave i sa maksimalnom disciplinom.

Neka Džekin nastup bude kao onaj u kvalifikacijama za SP 2014 kada je Grcima u Zenici zabio dva gola.

EURO 2020 kvalifikacije, BiH – Grčka, utorak 26. mart, 20,45 sati, Bilino Polje.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)