Asmir Begović sa svojim AFC-om se nalazi na pripremama u Dubaiju, a iz Emirata je za Klix.ba prokomentarisao predstojeće utakmice reprezentacije BiH, ali i činjenicu da više nije na spisku bh. državnog tima.

“Za nekoliko dana igramo prvu utakmicu kvalifikacija, a onda i možda jednu od najvažnijih protiv Grčke kući. Moje mišljenje i ujedno i moja poruka je da se javnost treba fokusirati na te dvije utakmice, momcima dati podršku i ući u kvalifikacije sa šest bodova, jer to je ono što je najvažnije”, kazao je Begović pa nastavio:

“Selektor je taj koji bira igrače, a Prosinečki je odlučio da mu u ovom trenutku ne trebam i nije moje da to komentarišem, pogotovo ne u medijima jer ja vjerujem da je uvijek najbolje razgovarati s ljudima. I to otvoreno i iskreno. Kada su u pitanju razlozi, ne znam baš ništa više od novinara ili čitalaca. Sve što znam je ono što je selektor rekao u medijima. Sa mnom niko iz stručnog štaba ili Saveza nije razgovarao u vezi ovoga ili bilo čega drugog.”

Begović smatra kako nema mnogo filozofiranja kada su u pitanju očekivanja od prve dvije utakmice kvalifikacija za Euro 2020.

“Imamo odličnu ekipu, na krilima smo dobrih rezultata iz Lige nacija i sada se to mora iskoristiti. Radi se o ozbiljnim protivnicima, ne smijemo misliti da će išta doći samo od sebe, ali kvalitetniji smo, igramo kući i mislim da je osvajanje šest bodova nešto što se mora desiti”, kategoričan je Begović.

U posljednje vrijeme izgubio je mjesto prvog golmana u svom Bournemouthu, ali u razgovoru za Klix.ba poručuje kako nema odustajanja.

Begović je na golu reprezentacije BiH branio 62 puta. U kvalifikacijama posljednji put u oktobru 2017. godine protiv Estonije u gostima, a na prijateljskim utakmicama u novembru prošle godine – jedno poluvrijeme protiv Turske.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)