Zmajevi u subotu navečer protiv Armenije na Grbavici otvaraju kvalifikacije za Euro 2020.

Danas većina naših igrača nastupa u klubovima gdje u svakoj utakmici imaju imperativ pobjede, pa su taj karakter igre prenijeli i na reprezentaciju. Zato navijači očekuju pobjede BiH u utakmicama protiv protivnika iste ili lošije kvalitete.

Zmajevi će u subotu navečer više razmišljati o sebi, nego o protivniku, bez obzira što i Armenija ima svoja oružja poput Arsenalovog Mkhitaryana. Ipak, treba biti realan i reći da se radi o ekipi koja je u UEFA Ligi nacija izgubila od Gibraltara i remizirala sa Lihtenštajnom. Što bi se reklo, ako njih ne možemo pobijediti i ne trebamo ići na Euro.

Foto: Damir Hajdarbašić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Robert Prosinečki kao kostur tima ostaviće dobitnu kombinaciju igrača koji su osvojili grupu u UEFA Ligi nacija uz neke neophodne izmjene, koje je vrlo vjerovatno već odlučio.

Na golu je neupitan Šehić. Umjesto Vranješa za desni bek će se boriti Todorović ili Bičakčić, a na lijevom beku će igrati Ćivić, dok se ne oporavi Kolašinac. Stoperi su Zukanović i Šunjić koji su u četiri utakmice primili samo jedan gol. U veznom redu su Bešić i Pjanić, a povrijeđenog Sarića će mijenjati Krunić, Cimirot ili Gojak. U napadu su sigurni Višća i Džeko, a selektor će dilemu imati između Duljevića i Zakarića. Drugi u Partizanu ima konstantniju formu, ali se u posljednje vrijeme i Duljević vratio u prvi plan Dresdena.

Dakle, prvih 11 bi trebalo izgledati ovako: Šehić – Todorović, Šunjić, Zukanović, Ćivić – Bešić, Krunić, Pjanić – Duljević, Višća, Džeko.

Posljednju odluku, ako već nije, donijeće nakon treninga u petak navečer na Grbavici.

Foto: Ines Lučić, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Branićemo se potpunom timskom igrom, dok ćemo napadati tako da je ekipa podređena Pjaniću i Džeki i to se čini kao najefikasnije rješenje koje fudbalska reprezentacija BiH može imati u ovom trenutku.

Podsjećamo, u kvalifikacijama za Euro 2020 smo u grupi sa Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom. Prve dvije ekipe idu direktno na Euro 2020, a treća u baraž. Osvajanjem grupe u UEFA Ligi nacija Zmajevi su sebi već osigurali mjesto u baražu, ukoliko se ne plasiraju direktno.

>>> Susret BiH – Armenija prenosi 10 tv. kanala

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)