Na današnji dan 1986. godine u Sarajevu je rođen Edin Džeko napadač Rome, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine – Bosanac i Hercegovac koji je toliko donio popularnosti svojoj državi da zaslužuje da se ovaj dan posmatra kao nacionalni praznik.

U državi koja propada jer se u njoj sve bira “preko štele”, tu veliku prepreku imao je i Edin Džeko koji je čak morao zaprijetiti da će zaigrati za Češku kako bi dobio poziv za BiH. Do danas je za BiH igrao 107 puta i zabio 58 golova što ga čini ubjedljivo najboljim strijelcem u historiji bh. reprezentacije.

Karijeru je počeo u FK Željezničar, a kasnije je tresao protivničke mreže igrajući za češke Teplice (2005.), njemački Wolfsburg (2007.), engleski Manchester City (2015.). Trenutno je prvi napadač ekipe Rome (2016.) u kojoj igra najbolji fudbal u svojoj karijeri i u kojoj je stekao kultni status i postao prvi kapiten u novijoj historiji koji nije rođen u Rimu.

Najviše golova zabio je za upravo za Romu – njih 102. Postigao bi ih vjerovatno puno više u Manchester Cityu, za koji je odigrao najviše utakmica, da je imao više prilike za igru, kao što to ima sada u Rimu ili kao što je imao u Wolfsburgu.

  1. Roma – 102 gola – 45 asistencija – 211 utakmica
  2. Wolfsburg – 85 golova – 35 asistencija – 142 utakmice
  3. Manchester City – 72 gola – 39 asistencija – 189 utakmica
  4. Teplice – 15 golova – jedna asistencija – 36 utakmica

Džeko se do sada okitio sa dvije titule šampiona Engleske, jednom titulom šampiona Njemačke, te sa po jednim osvojenim FA kupom i Liga kupom u Engleskoj.

Jedini je fudbaler na svijetu koji je u tri lige petice (u njegovom slučaju Engleskoj, Njemačkoj i Italiji) postigao više od 50 golova.

Sa 34 godine, moramo se svi složiti, Edin Džeko igra i na terenu izgleda bolje nego ikada.

Edinu želimo sretan rođendan, dug život i dobro zdravlje, a sebi, kao navijačima, da nas odvede na EURO 2020.

Neka si nam živ i zdrav Edine!

(Reprezentacija.ba)