Stoper Rosenborga, Besim Šerbečić (20), bit će jedna od glavnih uzdanica selektora U21 BiH Vinka Marinovića u predstojećim kvalifikacijama za EP, koje naši mladi reprezentativci započinju domaćim duelom protiv Moldavije 26. marta.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Sa bivšim igračem Radnika iz Bijeljine smo razgovarali uoči okupljanja, koje je zakazano za 19. mart, a rekao nam je kako je ta prva utakmica najvažnija.

Najvažnije kako ćemo otvoriti kvalifikacije

“Grupa sa Njemačkom, Belgijom, Velsom i Moldavijom je sigurno teška. Sve ekipe imaju svoj kvalitet, ali isto tako i mi smo svjesni svog kvaliteta. Vjerujemo u sebe, imamo izuzetno talentovanu generaciju i ova prva utakmica je sad najvažnija, kako ćemo otvoriti, ja se nadam pobjedom, jer bi sve osim pobjede bilo razočaravajuće za nas”, govori nam Šerbečić.

Iako je 1998. godište, Šerbečić je bio dio našeg tima i u prethodnim kvalifikacijama, a smatra kako će mu to iskustvo sa starijom generacijom dosta pomoći.

Foto: Fudbalski savez BiH

“Sigurno da je prošla generacija bila jako kvalitetna. Bilo je također nekoliko nas mlađih igrača, koji smo skupili dosta iskustva i mislim da će nam to baš dosta pomoći u ovom sada ciklusu, jer smo već upoznati sa sistemom, načinom rada i onim šta selektor traži od nas. Ta godina iskustva će nam sigurno značiti”.

Njegova prva sezona u Rosenborgu je protekla odlično. Iako se nije mnogo naigrao, uspio je osvojiti triplu krunu.

“Moram biti zadovoljan prvom sezonom. Sakupio sam 14 nastupa, a dosta mi je značilo igranje u Evropi, što je jedno ogromno iskustvo”.

Više prilike za igru

Ističe kako trener i direktor norveškog velikana vjeruju u njega i kako se nada većoj minutaži u narednoj sezoni.

“Pripreme su prošle u redu. Najbitnije je da nema povreda. Razgovarao sam i sa trenerom i sa direktorom, oni vjeruju u mene. Na meni je samo da se nastavim boriti i mislim da ću u ovoj sezoni dobiti više prilike za igru”.

Foto: NTB SCANPIX

Kao što smo već rekli, Rosenborg je u prethodnoj sezoni osvojio sva tri trofeja. I u narednoj će ciljati na isto, kako kaže Šerbečić.

“Ambicije Rosenborga su uvijek visoke. Klub i ove sezone cilja na sva tri trofeja. Sezona nam počinje 30. i 31. marta, a meč Superkupa (protiv Moldea) koji se trebao igrati sad u nedjelju je odgođen zbog vremenskih uslova, što su nam baš danas javili”, otkrio nam je kraju Šerbečić.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)