Robert Prosinečki odabrao je 23 igrača sa kojima će krenuti u kvalifikacije za Euro 2020. Ova selekcija igrača teško da će se previše mijenjati do kraja godine, no u slučaju povreda (kako se to već desilo u slučaju Lončara i Memiševića) ili promjena forme na vrata reprezentacije kucaju sljedeći igrači:

Asmir Begović (31)

Foto: Reuters

Iako su ranije izjavili kako su riješili nesuglasice, selektor Prosinečki je na press konferenciji saopštio da ne računa na Asmira Begovića za predstojeće utakmice zbog toga što je bh. golman trenutno rezerva u Bournemouthu i što se nije odazivao na neke od prethodnih poziva. Begović je u mandatu Prosinečkog branio u samo jednoj utakmici (od mogućih 12) i to protiv Turske u prijateljskom duelu. Asmir je ove sezone za engleski Bournemouth nastupio u 22 meča, ali posljednjih osam susreta je presjedio na klupi. Za A selekciju BiH ubilježio je 62 meča. Bude li standardan u Bournemouthu Begović će sigurno nazad na spisak reprezentacije.

Bojan Nastić (24)

Foto: Photo News

Bojan Nastić je u januaru tekuće godine iz Genka otišao na posudbu u Oostende te odigrao četiri susreta (od mogućih mogućih šest). Prethodno je za Genk nastupio u sedam duela ove sezone, a na posljednja dva meča za Oostende proveo je svih 90 minuta na terenu te postigao jedan gol. Nastić je za A selekciju BiH debitovao pod vodstvom Prosinečkog te je ubilježio tri nastupa (sva tri u prijateljskim mečevima). Na lijevom beku prednost trenutno imaju Sead Kolašinac i Eldar Ćivić.

Izet Hajrović (27)

Domaća javnost uvijek ima nekog omiljenog igrača zbog kojeg prave pritistak na selektora, a sada je ta ista javnost najviše priželjkivala povratak Izeta Hajrovića u A selekciju BiH. Vječni heroj reprezentacije iz Žiline, sa Dinamom se plasirao u osminu finala Europa lige. Izet je u tekućoj sezoni odigrao 26 mečeva za Dinamo, postigao devet golova i ubilježio sedam asistencija. Hajrović je trenutno povrijeđen, a Prosinečki ga nije uvrstio na spisak za duele sa Armenijom i Grčkom. Kako je istakao na press konferenciji, spisak je pravio prije povrede Hajrovića te će vidjeti šta će biti s njim u budućnosti. Dvadesetsedmogodišnji Hajrović je za Zmajeve nastupio u 24 susreta i postigao četiri gola. Hajrović je godinama imao nestabilnu formu, no uz vodstvo odličnog trenera Nenada Bjelice i dobre igre u Dinamu njegova karijera mogla bi doživjeti renesansu.

Foto: GNK Dinamo Zagreb

Mario Vrančić (29)

Foto: Norwich City FC

Mario Vrančić ove sezone igra sjajno u dresu engleskog drugoligaša Norwicha, koji je na pragu ulaska u Premiership. Vrančić je za trenutno prvoplasiranu ekipu Championshipa odigrao 29 utakmica, pogađao sedam puta te ubilježio pet asistencija. Ipak, prilično dobri nastupi nisu pomogli Vrančiću da se nađe na spisku našeg selektora. Mario je za A reprezentaciju BiH nastupio u šest susreta. U veznom redu reprezentacije je velika gužva, no zaigrali li Vrančić dobro i u Premiershipu, ni Prosinečki neće moći ostati imun da ga pozove.

Sanjin Prcić (25)

Foto: Getty Images

Dvadesetpetogodišnji Prcić je prvi dio tekuće sezone igrao u Levanteu, a od januara je na posudbi u francuskom Strasbourgu. Po dolasku u Strasbourg odmah je izborio mjesto u početnoj postavi desetoplasiranog tima francuskog šampionata i finaliste francuskog Liga Kupa. Sanjin je ukupno odigrao sedam mečeva za Strasbourg (od mogućih sedam) i jednom se u pisao u strijelce. Prcić je dobijao pozive od Prosinečkog u prethodnih šest duela, a odigrao je dva meča (oba prijateljska). U dresu A tima ukupno ima osam nastupa.

Smail Prevljak (23)

Bivši mladi bh. reprezentativac Smail Prevljak ove sezone igra veoma dobro za Salzburg, iako priliku pretežno dobija sa klupe. Smail je u 25 odigranih susreta postigao 11 golova za prvoplasiranu ekipu austrijskog šampionata (devet pogodaka u ligi i dva u Kupu) i trenutno je drugi strijelac austrijske Bundeslige. Prevljak je za seniorsku reprezentaciju BiH debitovao upravo u mandatu Prosinečkog i to u meču sa Bugarskom. Radi se o prvoklasnom golgeteru, i da nije imao ranije problema sa povredama, vjerovatno bi već bio standardni reprezentativac. Nastavi li dalje igrati ovako kako nas je navikao, vjerujemo kako će u budućnosti put Bundeslige, a i put prve postave reprezentacije BiH.

Spisak igrača sa kojima raspolaže Prosinečki za utakmice protiv Armenije i Grčke:

Golmani:

Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor), Vedran Kjosevski (Željezničar)

Odbrana:

Sead Kolašinac (Arsenal), Toni Šunjić (Dynamo Moskva), Ermin Bičakčić (Hoffenheim), Ervin Zukanović (Genoa), Eldar Ćivić (Sparta Prag), Darko Todorović (Salzburg), Samir Memišević (Groningen),

Vezni red:

Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Muhamed Bešić (Middlesbrough), Gojko Cimirot (Standard Liege), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Suwon Bluewings), Rade Krunić (Empoli), Goran Zakarić (Partizan), Haris Duljević (Dynamo Dresden), Edin Višća (Basaksehir), Deni Milošević (Konyaspor),

Napad:

Edin Džeko (Roma), Elvir Koljić (Craiova), Kenan Kodro (Athletic)

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)