Vladan Danilović (19) smatra se jednim od najtalentovanijih bh. igrača. Sa nepunih 17 godina debitovao je za prvi tim Borca i već nekoliko sezona igra važnu ulogu u timu iz Banje Luke.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Njegove odlične igre nisu prošle nezapaženo i našao se na meti nekoliko evropskih klubova, između ostalih Crvene zvezde i Rubin Kazana, koji su Borcu poslali službene ponude.

Što prije osigurati ulazak u Premijer ligu

Danilović je u razgovoru za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba potvrdio kako su pregovori sa ruskim prvoligašem još u toku i da nije isključeno da pređe u Rubin.

“Ponuda Crvene zvezde je stigla. I ruski Rubin je bio u igri, ali nismo se uspjeli dogovoriti. Najvjerovatnije je da ću ostati u Borcu, mada je odlazak u Rubin i dalje moguć, jer tamo do 9. marta traje prijelazni rok. I dalje smo u kontaktu sa njima”, rekao nam je Danilović.

Foto: RAS Srbija

Borac je prvi dio sezone u Prvoj ligi Republike Srpske okončao na prvoj poziciji sa tri boda prednosti u odnosu na Slogu Gornje Crnjelovo. Šampionat se nastavlja 9. marta, a Danilović kaže kako je cilj Borca da što prije osigura plasman u Premijer ligu.

“Volio bih da nastavimo kao što smo počeli. Jedino nam Sloga iz Gornjeg Crnjelova može donekle parirati. Imaju stvarno dobru ekipu i poštujemo ih, ali gledamo samo sebe. Imamo tri boda prednosti i mi se sve pitamo. Neće nigdje biti lako igrati na strani, ali mislim da imamo sjajan tim i da možemo vrlo brzo steći određenu prednost i da što prije osiguramo ulazak u Premijer ligu”.

Prethodno iskustvo mu dosta značilo

Borac je još uvijek u igri i za plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine. U prvom susretu četvrtfinala poražen je na Pecari od Širokog Brijega sa 2:1 i ima aktivan rezultat pred revanš u Banjoj Luci, koji se igra 13. marta.

“Poraz koji ne boli. Mislim da imamo jako dobre šanse za prolaz. Pokazali smo da možemo igrati sa ekipama koje su trenutno u višem rangu od nas. Ovo nam je bila prva utakmica, do tad će nam početi i prvenstvo. Mislim da ćemo iz utakmice u utakmicu rasti i da možemo proći dalje, jer smo pokazali da se ravnopravno možemo nositi sa njima”.

Foto: Fudbalski savez BiH

Danilović je prošao U19 selekciju BiH, a do sada je upisao dva nastupa za naš U21 tim. Bio je dio naše selekcije i u prošlim kvalifikacijama, a očekuje se da sada igra veoma važnu ulogu u sredini terena.

“Prethodno iskustvo sa starijom ekipom mi je baš dosta značilo. Mislim da mogu dosta da pomognem ekipi. Imamo odličan sastav predvođen nekim igračima što su nosili igru prošle godine. Grupa je teška, ali generacija koja je bila prethodne godine je dokazala da može da igra sa svima i oni su nam digli jednu stepenicu, tako da ne smijemo da se obrukamo i dat ćemo sve od sebe da BiH odvedemo u dalji krug takmičenja”, poručio je za kraj Danilović.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)