U21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine idućeg mjeseca očekuje početak kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo, koje će 2021. godine biti održano u Mađarskoj i Sloveniji.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Mladi Zmajevi nisu imali sreće u žrijebu, koji im je dodijelio veoma teške protivnike. Kao što znamo, igrat će u grupi 9 zajedno sa selekcijama Njemačke, Belgije, Velsa i Moldavije, a kvalifikacije će otvoriti domaćim duelom protiv Moldavaca, koji je na rasporedu 26. marta.

Okupljanje sedam dana prije utakmice

S tim u vezi kontaktirali smo selektora Vinka Marinovića, koji nam je otkrio neke detalje u vezi okupljanja i spiska.

“Okupljanje smo zakazali za utorak 19. mart. Mi sve vrijeme pratimo i gledamo igrače. Imali smo i tu utakmicu koju smo igrali sa Azerbejdžanom, tako da otprilike već znamo nekih 90% koji će biti pozvani. Nadamo se samo da neće biti nekih povreda u ovim narednim utakmicama”, rekao je na Marinović na početku razgovora.

U odnosu na prethodni kvalifikacioni ciklus, Marinović na raspolaganju neće imati neke izuzetno važne igrače, može se reći nosioce igre, što su bili Gojak, Menalo, Lončar, Mihojević, Ćivić, Todorović… Ipak, smatra da i ova trenutna ekipa ima potencijala.

Foto: BIH.ba

“U21 selekcija je takva. Jedni izlaze, drugi ulaze i naravno da će biti teško. Međutim, radit ćemo maksimalno i mislim da i ova ekipa isto ima potencijala. Nadam se da ćemo dobro igrati u ovim kvalifikacijama, iako zaista imamo teške protivnike. Mislim da je ovo dobra prilika za sve igrače da se pokažu i da jednostavno nastavimo ono što smo imali prošle godine”.

Kaže kako neće biti nekih velikih promjena u odnosu na prijateljski meč sa Azerbejdžanom, kojeg je naš tim u novembru prošle godine savladao sa 2:0.

“Otprilike to je 90% igrača koji su bili tu. Ne bi trebalo biti nekih velikih promjena. Prvenstva su uglavnom tek nedavno počela, jedino Demirović u Španiji igra nešto duže. Uvijek smo imali takve situacije, pogotovo na tom početku kvalifikacionih ciklusa, da imamo neke igrače koji igraju, neke koji ne igraju i mislim da ćemo tu imati jedan teži zadatak. Ali, bili smo zajedno, radili smo zajedno, upoznali smo igrače sa nekim stvarima, tako da očekujem da će se i oni brzo uklopiti i nadam se da ćemo ih za tu prvu utakmicu uspjeti dovesti u formu i to riješiti na najbolji mogući način”.

Ogroman motiv

Pomenuta utakmica sa Azerbejdžanom poslužila je Marinoviću da dobije uvid u novu generaciju igrača.

“Sigurno da nam je taj meč poslužio i dosta pomogao. Utakmica je bila odlična u tom segmentu. Vidjeli smo neke stvari i poslije te utakmice možemo lakše da sagledavamo ovo što nam predstoji. Mi pak već imamo neke igrače koje smo spremili u prošlim kvalifikacijama poput Mujakića, Pidre, Šerbečića, Ćavara, Demirovića, Danilovića, Šabanadžovića, Hajdarevića… Oni su bili tu sa nama i polako smo ih navikavali na taj neki naš sistem igre”.

S obzirom na veoma tešku grupu, al i sam sistem takmičenja (devet prvoplasiranih selekcija ide direktno dalje, dok će dvije najbolje drugoplasirane igrati baraž), plasman na EP čini se kao nemoguć poduhvat. Marinović ipak vjeruje u dobru predstavu svojih igrača, koji će imati ogroman motiv.

Foto: BIH.ba

“Teško je sad nešto prognozirati, jer mi moramo ipak uzeti u obzir da su se i Njemačka i Belgija plasirale sad na EP. Inače, uvijek je teško, barem sa U21, kvalifikovati se na EP, gdje ide samo 10, eventualno 12 reprezentacija. Velika je koncentracija kvaliteta. Ja ipak vjerujem da možemo dobro odigrati, sad šta će nam donijeti sve ostalo, to je teško reći. Ali, mislim da su te utakmice idealne za sve nas, jer ćemo igrati sa pravim reprezentacijama i reprezentacijama koje su učesnici na EP-u, tako da i tu možemo imati kvalitet, a sigurno da ćemo imati i jedan ogroman motiv”.

Iako se Moldavija na papiru čini kao autsajder, Marinović upozorava da je to jedna dobra ekipa i da će utakmica biti teška, samim tim jer je prva.

“Gledali smo, pratili smo malo te igrače, jer i oni isto imaju jednu smjenu generacija, a imaju također šest-sedam igrača koji su bili tu u prošlim kvalifikacijama. U Evropi su uglavnom sve utakmice teške. Možda to ovako ne djeluje, ali Moldavija je također dobra ekipa. Imaju izuzetno dobar i pokretljiv vezni red i napad. Tražit ćemo još neke podatke, da vidimo ko će još tu biti pozvan. Uglavnom, prva utakmica je uvijek teška, ali ja vjerujem u naše igrače i da će to najbolje odraditi. Onda imamo prostora za jednu prijateljsku utakmicu u junu mjesecu, tako da se kvalitetno pripremimo do septembra i nastavka kvalifikacija”, poručuje za kraj Marinović.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)