Proljetni dio Premijer lige BiH nastavlja se za vikend (23. i 24. februar) kada se igraju mečevi 20. kola.

S obzirom da se u ovoj sezoni igra trokružni sistem, bh. premijerligaši će odigrati još tri kola u regularnom dijelu. Nakon završetka susreta 22. kola bit će poznati parovi preostalih 11 kola (na osnovu plasmana klubova poslije 22 kola).

Sarajevo u prednosti u odnosu na Zrinjski

Tabela nakon 19 odigranih kola govori da će se Sarajevo i Zrinjski boriti za naslov prvaka BiH.

Sarajevo je prvoplasirano sa 43 boda, dok Zrinjski ima pet bodova manje na drugom mjestu.

Aktuelni lider bh. šampionata zadržao je gotovo sve ključne igrače iz prvog dijela sezone (osim Joachima Adukora iz Gane koji nije produžio ugovor i najvjerovatnije neće igrati do kraja sezone), a u zimskom prelaznom roku stigli su srbijanski internacionalac Darko Lazić (nekadašnji fudbaler Crvene Zvezde, Anzhija i Alanyje) te Rifet Kapić (posudba iz švicarskog Grasshoppera).

Rifet Kapić je najveće pojačanje FK Sarajevo, foto: fksarajevo.ba

Izabranici Husrefa Musemića u naredna tri meča igraju protiv Tuzle i Širokog Brijega u gostima te dočekuju Krupu i mnogo toga bi moglo biti poznato nakon ovih duela.

Naravno, nešto će se i pitati trostruki uzastopni prvak BiH mostarski Zrinjski, koji kako smo već naveli zaostaje pet bodova za Sarajevom.

Mostarci su u zimskom prelaznom roku ostali bez dva ponajbolja igrača posljednjih godina, Nemanje Bilbije (otišao u Južnu Koreju) i Ognjena Todorovića (otišao u Tursku).

Zrinjski je angažovao nekoliko novih fudbalera i sigurno da će popularni Plemići učiniti sve kako bi stigli do četvrte uzastopne titule u Premijer ligi BiH.

Interesantno da će Sarajevo i Zrinjski međusobno igrati i u četvrtfinalu Kupa BiH (susreti na programu 27. februara i 13. marta).

Četiri kandidata za plasman u Europu

Široki Brijeg (trenutno treći sa 30 bodova), Željezničar (četvrti sa 28 bodova, Sloboda (peta sa 28 bodova) i Mladost DK (šesta sa 26 bodova) borit će se za pozicije koje vode naredne sezone u kvalifikacije za Europa ligu (treće i i najvjerovatnije četvrto mjesto – zavisi od pobjednika Kupa BiH).

Momčad Širokog kasni 13 bodova za prvim Sarajevom i teško je očekivati da na kraju može doći to titule prvaka, baš kao i Željezničar, koji zaostaje čak 15 bodova za gradskim rivalom.

Široki ima respektabilnu ekipu i sve osim plasmana u Europu bio bi neuspjeh (tim sa Pecare igra i četvrtfinale Kupa protiv Borca).

Najviše turbulencija u prethodnom periodu bilo je u Željezničaru. Došao je novi predsjednik, izabran novi Upravni i Nazdorni odbor, a najvažnije za navijače Želje je povratak Amara Osima na poziciju šefa stručnog štaba.

Najtrofejniji trener u Premijer ligi BiH ima osnovni zadatak da sa Željezničarom izbori plasman u kvalifikacije za Europa ligu.

Amar Osim ponovo na klupi FK Željezničar, foto: Armin Herić, fkzeljeznicar.ba

U klubu sa Grbavice je bilo prometno, otišlo je šest fudbalera, a stiglo sedam novih igrača.

Definitivno najveće pojačanje je bivši bh. reprezentativac Ermin Zec, koji bi svojim iskustvom trebao biti od velike pomoći Želji u nastavku sezone.

Što se tiče Slobode i Mladosti, ova dva kluba će čekati eventualni kiks Širokog i Željezničara te uz dobre rezultate nadati se što boljem plasmanu.

GOŠK i Krupa najugroženiji

Preostalih šest timova strepit će za opstanak do kraja sezone, jer je bodovna razlika između sedmog Radnika i posljednjeplasirane Krupe samo sedam bodova.

Dva tima koja su trenutno u zoni ispadanja su GOŠK (na 11. mjestu sa 18 bodova) i Krupa (posljednja sa 15 bodova).

Desetoplasirana Tuzla sakupila je 20 bodova i već sutra (23. februar) ima težak zadatak na svom terenu protiv Sarajeva.

Zenički Čelik i Zvijezda 09 imaju po 21 bod, a Radnik je na sedmoj poziciji sa 22 boda.

Sve nabrojane ekipe, koje će se najvjerovatnije boriti za opstanak, su imale odlaske, ali i dolaske u zimskoj pauzi, pa će nijanse odlučivati o putnicima u niži rang.

Jasno je da nas očekuje izuzetno zanimljiv nastavak sezone u Premijer ligi BIH, a svi se nadamo fer i sportskom nadmetanju, korektnom suđenju i što većoj posjeti na bh. terenima.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)