Ljubitelji fudbala u Bosni i Hercegovini sjećaju se Nermina Bašića (35) kao mladog i perspektivnog stručnjaka, koji je ne tako davno sa dosta uspjeha vodio Metalleghe.

Razgovarao: Admir Vatreš, BIH.ba – Reprezentacija.ba

Tim iz Jajca uspio je uvesti u Premijer ligu BiH, a nerijetko je znao iznenaditi i favorite. Trenersku karijeru počeo je u Travniku, a nakon epizode u Slogi Simin Han (današnji Tuzla City), Bašić je na ljeto 2017. godine preuzeo slovenačkog drugoligaša Radomlje i sa njim napravio sjajan posao. U premijernoj sezoni osvojio je četvrto mjesto, dok je prvi dio tekuće sezone okončao na prvoj poziciji, što su primijetili čelni ljudi tamošnjeg prvoligaša Gorice i u januaru ove godine ga imenovali za glavnog trenera.

Tipuje na Sarajevo

Bašić je tako postao najmlađi trener u Sloveniji, jedini je strani trener, a od ranije nosi epitet najmlađeg bh. trenera sa profi licencom. Za portal BIH.ba – Reprezentacija.ba otkrio je kako su prošle pripreme i koji su ciljevi Gorice u nastavku šampionata, u koji će krenuti sa sedme pozicije.

“Zadovoljni smo kako su protekle pripreme. Mislim da smo dosta dobro radili i na taktičkom i na fizičkom planu. Ono što je bilo najbitnije je da sklopimo jedan tim, jednu glavu. Doveli smo tri pojačanja, četiri igrača smo stavili na transfer listu. Ciljevi su uvijek visoki. Gorica uvijek cilja i mora ciljati na Evropu. To je uglavnom četvrto mjesto, ali prije svega imamo cilj da vratimo povjerenje navijača, da igramo dobar fudbal sa željom, voljom, motivacijom i da to bude prava borba na terenu”, kaže Bašić na početku razgovora.

Napravio nam je komparaciju slovenačke i bh. lige, gdje su po njegovim riječima razlike vidljive.

Foto: ND Gorica

“Ima tu razlika u samoj infrastrukturi, terenima, kvalitetu fudbala, dinamici i intenzitetu, igra se malo brže. Taktičke stvari su također malo zahtjevnije. Možete vidjeti da slovenačka liga ima Maribor koji je redovni učesnik Lige šampiona i Europa lige. Tu su Olimpija i Domžale, koji također doguraju daleko u Evropi. To su neke razlike koje su vidljive”.

Ističe kako zbog obaveza nije uspio mnogo pratiti Premijer ligu BiH ove sezone, ali da je na njega najveći utisak ostavilo Sarajevo, za koje smatra da će biti prvak.

“Pogledao sam nekoliko utakmica. Kako stvari stoje, Sarajevo igra najljepše, najbolje i ima kontinuitet. Zrinjski nikada ne treba otpisati, vidim da su se sad dodatno pojačali, a vidjet ćemo kako će to sve uspjeti ukomponovati. Moj tip za ovu godinu je Sarajevo”.

Sretan zbog Prosinečkog

Raduje ga uspjeh reprezentacije BiH u protekloj godini, a zasluge za to pripisao je prvenstveno Robertu Prosinečkom.

“Moram reći da sam izuzetno sretan što je takav čovjek poput Prosinečkog došao na to mjesto. Nije me iznenadio po načinu rada. Narodni je čovjek, ujedinio je ponovo naciju i nekako je napravio jednu smjenu generacije tako lagano, bez nekog pritiska i pompe. Dao je priliku nekim igračima iz domaćeg prvenstva. Premijer liga je na osnovu toga skočila. Treneri, igrači, svi su nekako dobili na većoj cijeni kroz to što je Prosinečki uradio za tih godinu dana. To ga je ujedno pratilo sa rezultatom u Ligi nacija i mislim da je stvarno uradio jedan fenomenalan posao za čitavu Bosnu i Hercegovinu”.

Foto: ND Gorica

Optimista je i po pitanju predstojećih kvalifikacija.

“Prosinečki ima svoju viziju, filozofiju. Prvi je trener koji kaže želimo da igramo fudbal, želimo da se nadigravamo. Stvarno sam optimista da ćemo napraviti nešto”, poručuje za kraj Bašić.

Prvenstvo u Sloveniji nastavlja se ovog vikenda, a Goricu čeka gostovanje Celju.

(BIH.ba – Reprezentacija.ba)